Сегашният модел на управление на ВИК сектора е основната предпоставка за това, което се случва в Перник. Това заяви пред БНТ бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова.

Според нея трябва да се създадат четири окрупнени държавни предприятия на територията на страната, които да управляват водоснабдителния процес и едновременно да взимат решения.

Караджова обясни, че в момента ВиК-Перник се управлява от асоциацията, чиито членове са кметовете на общини в Пернишко и областният управител. Те провеждат заседания, а решенията от трябва да се съгласуват с Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие. Караджова обаче посочи, че според изнесената информация на асоциацията не вижда да е провеждано такова заседание и двете министерства да са информирани за проблема.

Перник остава на воден режим до април

Перник остава на воден режим до април

От понеделник градът минава на нов, по-строг режим на водата

По думите ѝ ВиК операторът е бил с утвърден план и приходи. Около 30-40% са от промишлени предприятия, а останалата част е от населението.

Тя обясни, че няма механизъм, който да намери буфер за поддръжката на тази система, ако бъдат спрени промишлените предприятия. Според нея именно това е била една от причините да не се въведе навреме режимът на промишлените предприятия.

Караджова изрази мнение, че трябва да се приложи моделът на управление, който тя е предложила, докато е била министър - да се създадат четири предприятия на територията на страната, които да управляват водоснабдителния процес. Целта е те да може да отговарят не само за ВиК сектора, а и за вземането на решения и за водоснабдяването към селското стопанство, промишлените предприятия и енергетиката.

По нейни думи в момента всеки дърпа чергата към себе си. Когато има окрупнени дружества, ще има буфери, убедена е Караджова. Тя посочи, че настоящият модел на управление и финансиране е много погрешен и трябва да се предвидят финансови буфери, когато ВиК дружествата нямат приходи, за да се избегнат подобни кризи.

Бившият екоминистър подчерта, че това трябва да се вземе предвид, когато се приема новия закон за ВиК сектора, така че всеки оператор да има авариен план в случай на безводие.

Некомпетентно управление на ВиК -причината за водния режим в Перник

Некомпетентно управление на ВиК -причината за водния режим в Перник

На това мнение е новоизбраният кмет Станислав Владимиров