Столична община започна от днес кърпене на дупки във всички райони на булеварди, където се движи масовият градски транспорт, малки улици и вътрешноквартални улици, както и на тротоари и подлези. Освен видимите дупки, ще се оправят и мрежовидни пукнатини на асфалта. На място на бул. Г.М. Димитров зам.-кметът на общината Ангел Джоргов показа започналия ремонт и обясни технологията.

"Извършва се преасфалтиране на кръпки, където се налага, всяка кръпка има гаранция, никъде където е ремонтирано миналата година, не се ремонтира в момента. Работят 24 групи на 24 улици. София е разделена на 7 зони от по три столични района, работят и толкова фирми", обясни той.

Първите ремонти започват от южната дъга на Околовръстното шосе, където първо става и по-студено. Ще се използва времето докато позволява - ноември, докато не е станало студено, за да се оправят улиците за зимата. Ремонтите ще обхванат 55 000 кв. м. тротоари, около 250 000 настилки на улици и булеварди. До края на годината ще има справка от 24 районни администрации с техни средства какво е оправено.

50 млн. лв. са били заложени за ремонтите на улици за тази година, такава сума по всяка вероятност ще бъде отпусната за ремонти на улици и следващата година. Ако бюджетът позволява, ще се отпуснат и повече средства, каза Джоргов.

Всички ремонти се правят с гаранции, едномесечен е срокът от възлагането до направата, след което носят две години гаранции и ако се наложи - е за тяхна сметка.

Технологията е следната - изрязва се дупката, в същия ден се оправя асфалтът, ако не стигне времето - понякога на другия ден. Всички тези места са добре сигнализирани, но водачите трябва да карат с намалена скорост покрай ремонтите.

Има средства за зимното почистване, направени са разчети, инспекция на фирмите и техниката е направена. Няма да има проблеми, обещават от кметството.

За 1 месец нова тапа заради ремонт на ключов булевард в София

За 1 месец нова тапа заради ремонт на ключов булевард в София

До средата на ноември се очаква да завърши ремонта на ул."Алабин"