До края на месец декември тази година Метадоновата програма, която се намира на територията на УМБАЛ "Св. Анна " - София, ще бъде преместена. Този е ангажимент, поет от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с представители на Инициативния комитет на живеещите в кв. "Младост" 1. Припомняме, че лично министърът покани гражданите на среща в министерството, след като те протестираха два дни подред в квартала си. Според гражданите съществуването на програмата в близост до жилищата им, детските градини и училищата представлява риск за децата им. 

Министърът е изслушал притесненията на жителите на района около Окръжна болница. Той е повторил, че ситуирането на Метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ "Св. Анна " - София е временно.

Министерството на здравеопазването призовава всички граждани към толерантност спрямо пациентите на Метадоновата програма.

Припомняме, заради преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в УМБАЛ "Св. Анна " жителите на "Младост" се вдигнаха на протест. Те бяха категорични, че няма да допуснат центърът за наркозависими да функционира до домовете им и настояват за неговото незабавно премахване от квартала. Гражданите не останаха убедени, от уверението на здравното министерство, че мярката центърът да се намира в "Окръжна болница" е временна.

Преди няколко месеца с решение на Министерски съвет Националният център по наркомании (НЦН) влезе в структурата на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Преди това обаче на няколко пъти напрежението се повишаваше във връзка с намеренията Центърът, който до момента се намираше на улица "Пиротска", да бъде преместен. Това се налага, тъй като договорът със Столичната община, която е собственик на сградата, е изтекъл.

Жителите на кв. "Банишора" също се вдигнаха на протест срещу идеята за разполагане на Центъра по наркомании на тяхна територия.