Министерството на културата не е отговорно за състоянието на читалище "Светлина" в Шипка, съобщиха от ведомството.

Старата сграда на читалището няма статут на недвижима културна ценност. Тя е частна общинска собственост, обясняват от министерството.

Стана ясно и че сградата на читалището вече повече от 20 години не се използва по предназначение. Институцията развива дейността си в друга сграда.

"Министерството на културата няма правно основание или програма, по която да финансира капиталови ремонтни дейности на читалищата", пише още пресслужбата на културното министерство.

Българските народни читалища влизат в регистъра на ЮНЕСКО

Българските народни читалища влизат в регистъра на ЮНЕСКО

Читалището е място, където по-възрастните членове на обществото предават културно наследство на младите

Поводът за съобщението на МК са публикации в медиите, според които сградата на Народно читалище "Светлина - 1861 г.", град Шипка, тъне в разруха. В същото време това е едно от най-старите читалища у нас.

Читалището "Светлина" в град Шипка периодично става повод за обществено възмущение. Още преди около 5 години Венци Мицов от ПП "Глас Народен" обясни, че читалището е в окаяно състояние и има нужда от спешен ремонт.

По-рано днес материал на bTV констатира същото - сградата на читалището, която е уникална, вече повече от 30 години се руши.

Във връзка с репортажа кметът на Шипка Василка Панайотова показва проект за реконструкцията на сградата от 2016 година, който е бил дарен на общината. По думите ѝ обаче сградата е "в ръцете" на Министерството на културата.

Читалището е уникално за Европа явление, уверен е Румен Радев

Читалището е уникално за Европа явление, уверен е Румен Радев

Читалищата продължават да формират българския дух

"Тази сграда е под шапката на Министерството на културата. Безплатният проект, който получихме, дарихме на ръководството и настоятелството на читалище "Светлина". Те трябваше да почукат в Министерството на културата и да заявят, че имаме изготвен проект, да търсят форми и начини за финансирането му", заяви Василка Панайотова.

От министерството обаче информират, че читалището е частна общинска собственост.