Заверяването на т.нар. бели книжки на моряците може да спре, тъй като лекарите от Транспортна болница във Варна започват протести от днес.

Това съобщава Радио Варна като се позовава на информация от в. Народно дело.

Здравните сертификати са сред задължителните документи, без които моряците не могат да плават.

Протестните действия на работещите в болницата започват днес от 13.00 часа и засега ще бъдат едночасови. Служителите ще работят и с протестни ленти.

За 23 юни недоволните ще имат протестен митинг на гаровия площад във Варна. Подкрепа на протеста вече са заявили синдикални структури в жп-транспорта и в БМФ.

Лекарите са категорични, че ако се стигне до ефективен протест няма да работят и предпътните кабинети, от които служителите на железниците получават необходимия документ, за да потеглят на път.

Специалистите от болницата ще предприемат крайната мярка, ако транспортното министерство, на което са подчинени, не преосмисли плановете си да съкрати 70% от екипа на здравното заведение.

Служителите искат 100 процента запазване на работните места. В момента в болницата работят 106 души.

По думите на председателя на стачния комитет д-р Георги Попов, съкращенията в здравното заведение са заради предвидените 12 процента съкращения в администрацията, съобщава Би Ти Ви.
Той обаче бе категоричен, че работещите в Транспортната болница не са администрация.

Болницата има договор с Националната здравноосигурителна каса и за първите пет месеца на годината касата е платила 161 047 лева за извършена дейност, обясниха от синдикатите.
От началото на годината здравното заведение е обслужило около 5000 души.