Министерство на околната среда и водите - МОСВ предупреждава за повишени нива на реките. Следи се нивото на Дунав, което продължава да се покачва.

"Към този момент нивото на река Дунав съгласно сайта на Изпълнителната агенция за поддържане на плавателния път е 651 см, прогнозите са до петък то да стигне 711. Към момента няма опасност от преливане на територията на общината", коментира пред БНТ Спасимир Димитров, директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" в община Русе.

Заради покачването на нивото на река Дунав във Видин е обявен първият етап от плана за защита от високи води, засилено е наблюдението и на дигите.

Заради високото ниво на река Средецка в Дебелт са в готовност за евакуация. Нивото на Тунджа до Елхово е над оранжевия праг и се повишава. В Русенско се изпускат два язовира, които може да повишат нивото на река Русенски Лом, но към момента опасност от преливане няма.

В карнобатското село Сърнево се притесняват от нивата на водата и язовирите

В карнобатското село Сърнево се притесняват от нивата на водата и язовирите

Властите в Бургаско уверяват, че всички язовири в областта се наблюдават денонощно

"В края на миналата година данните на Държавната агенция по метрология и технически надзор сочиха до 205 язовира с неизправности, а към момента говорим за 131 язовира. Техният брой намалява, тъй като някои от операторите вече са предприели действия и се преминава към решаване на проблемите. Общият брой на язовирите в страната е над 6000. Проверени са 5700. Проверките от началото на годината са 600. В момента, в по-тежко състояние, в което трябва да се предприемат мерки, има 131 язовира. Към момента няма постъпила информация за аварийни ситуации", коментира пред БНР. зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Обстановката се следи. Някои от язовирите се изпускат контролирано. Създава се и държавно предприятие, което ще поеме стопанисването, управлението и поддръжката на язовирите, за които общините нямат средства. 4523 или около 80% от общия брой на язовирите са собственост на общините, някои от които нямат ресурси и възможности за поддръжката им, коментира Борисов.

Предвижда се докато новото дружество заработи, едно от търговските дружества под шапката на Министерството на икономиката да поеме по спешност необходимите ремонти, където се налага.

Четвърт метър повишение на нивото на река Тунджа

Четвърт метър повишение на нивото на река Тунджа

Няма риск от разлив

На 22 март всяка година отбелязваме Световният ден на водата. Тази дата е записана в резолюция от Общото събрание на ООН от 22 февруари 1993 г. Събитията по повод деня на водата вече са традиция и изразяват отношението и загрижеността на всички за опазването и устойчивото използване на този жизнено необходим ресурс.

Всяка година Световният ден преминава под различно мото, което в най-голяма степен отразява приоритетите по отношение на управлението на водите. За 2018 г. мотото е "Отговорът е в природата". Посланието тази година е решенията да са природосъобразни и да предотвратят наводненията, засушаванията и замърсяването на водите чрез изграждане на "зелена инфраструктура". Реални възможности за това са: свързване на реките със заливаемите площи, създаване и възстановяване на влажни зони, залесяване и възстановяване на гори, както и създаване на зелени пространства, които "поглъщат" и съхраняват водата.

Основен инструмент за постигане на целите за добро състояние са плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) и мерките в тях. В действащите планове за периода 2016-2021 е оценено, че за 46% от повърхностните водни тела са постигнати целите за добро екологично състояние, а по отношение на тяхното химично състояние - за 34% от тях.

С мерките в плановете се предвижда в края на 2021 г. да се постигнат целите за добро състояние на повърхностните води - между 72% и 95% в различните райони за басейново управление. Програмата от мерки в ПУРБ са насочени към намаляване или прекратяване на въздействието на човешката дейност върху водите и свързаните с тях екосистеми.

Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." е основният финансов инструмент за реализирането на политиките на МОСВ в сектор "Води" - в него е съсредоточен и най-значителният ресурс в размер на 2,3 млрд. лв. Средствата са предвидени за събиране, отвеждане и пречистване на отпадъчните води в агломерации с над 10 000 е.ж., осигуряване на чиста и безопасна питейна вода за населението, както и подобряване на водоснабдителната мрежа за намаляване на течовете и загубите на вода.

Димов съветва да правим застраховка "дом" срещу бедствия
Обновена

Димов съветва да правим застраховка "дом" срещу бедствия

Очаква се Тунджа застрашително да се повиши през седмицата