Музей на етносите, които населяват Златарица, Великотърновско, създадоха децата и техните учители от общообразователно училище „Кирил и Методий" в града.

Музеят на етносите е създаден по проект, които цели да интегрира децата с различен произход и религия, обясни заместник-директорът на училището Петър Влахов, цитиран от БНР.

„Децата съжителстват добре в Златарица, но проектът беше повод заедно да се опознаят още по-добре; да разберат, че общочовешките ценности са едни и същи за каквато и да е било етническа група", допълни Влахов.

"Искахме да се докоснем до корените на хората, които живеят в Златарица. Бяха посетени много места - Котел, откъдето са дошли ромите, Родопите, откъдето имаме много население. Проучихме и миналото на власите, които са в Златарица и не на последно място българите - техния бит и занаяти", подчерта зам.-директорът.

Над 100 носии и оръдия на труда събрани от децата са показани в музея.

„Има още какво да се събере, тъй като ни бяха обещани много неща от местното население, но не сме имали възможност да отидем да си ги получим", призна Петър Влахов.