Днес е проведена консултация и провеждането на празниците Сурва в област Перник - традиционна област именно за тях по това време на годината.

Кметът на Перник Станислав Владимиров е поискал среща в Националния оперативен щаб във връзка с традицията. На брифинга главният здравен инспектор Ангел Кунчев похвали навременните действия и отговорното поведение на Владимиров.

Големият фестивал "Сурва", който се провежда в края на януари по традиция, няма да състои. На него се събират участници и групи от цялата страна и е под формата на фестивал със състезателен характер.

Цялото общество настръхнало от глобата за Калофер

Цялото общество настръхнало от глобата за Калофер

Кметът признава вината си и ще плати глобата

За обичая по селата ще се дадат предписания и здравни мерки за провеждане на обичая, увери Кунчев, като посочи пример, че обиколките между населените места и по домовете няма да бъдат позволени, а ритуалите ще се извършват на разстояние и в центъра на града. Задължително ще бъде и носенето на маски. Кунчев не уточни точно кои и какви маски, но явно ставаше въпрос за медицински маски за публиката, а не за маските на участниците в традицията.

Припомняме, че вчера на Богоявление по традиция в Калофер се изви т.нар. мъжко или ледено хоро, въпреки призивите да се спазват мерките. По-късно през деня се видя, че хора е имало не само там, а и в други градове на страната. На местните власти в Калофер бе наложена и глоба за допускането на хорото.

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

На 11 януари очакваме първите 2000 ваксини на Moderna

От Министерски съвет по-късно съобщиха, че премиерът Борисов е поискал от НОЩ лично въвеждане на гъвкави и адекватни противоепидемични мерки така че да могат българските граждани да си провеждат уважаваните обичаи и традиции - конкретно автентичните сурвакарски игри в пернишко, които са и под егидата на ЮНЕСКО.

Премиерът е разговарял с кметовете на Перник, Батановци и Кралев дол.

"Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона", е отбелязал министър-председателят Борисов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров е обяснил, че става дума за провеждането на автентичните сурвакарски игри в района, а не за фестивала, който е отменен. Местните власти са начертали стъпки за провеждането на ритуалите по места, без да има смесване на сурвакарски групи. Няма да се посещават домовете.