Гражданите на София са се възползвали максимално от възможностите, които им дават картите за пътуване в градския транспорт, които останаха с непроменена цена. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на Нова ТВ в отговор на въпрос, свързан с първата реакция след увеличението на цените от 1 юни.

От 30-ти май до момента са продадени над 23 хиляди нови карти за пътуване, голяма част от тези карти - над 4 300 - са годишни. Припомняме, тяхната цена беше намалена чувствително и с тях  пътуването излиза лев на ден, независимо колко прекачвания има.

Според Фандъкова хората могат да пътуват евтино с картите. Столичният кмет посочи, че точно това е било нейното настояване - увеличението да не обхваща картите за пътуване.

Тя припомни, че има огромна група от граждани – ученици, студенти, пенсионери, които пътуват с карти. Там пътуването излиза  0.20 лв, а пенсионерите над 68 години ползват карти за 8 лв. на месец за всички линии.
Столичният кмет посочи, че това струва на Столична община – 90 млн. лв. на година и уточни, че включително с талоните човек може да пътува за 1,20 лв., а не за 1,60 лв.

Фандъкова заяви още, че по данни на Центъра за градска мобилност засега няма увеличаване на пътуващите гратис, а по препоръка на Общинския съвет проверките да се съсредоточат по така наречените рискови линии. Броят на контрольорите не е увеличаван.

Хората се дразнят от това, че някой може да пътува непрекъснато гратис”, коментира Фандъкова във връзка с така наречените рискови линии. На въпрос, свързан с факта, че 60% от наказателните постановления, съставени от контрольорите, падат в съда, Фандъкова заяви, че това е работа на юристите.
„Ако има нещо, което трябва да се изчисти, трябва да се изчисти”, коментира Фандъкова. 

„Хората трябва да знаят, че има над 20 вида карти за пътуване, които дават възможност да пътуваш много по-евтино”, допълни Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет изтъкна и че общината е започнала модернизацията на градския транспорт и то не само със строителството на метрото, като през миналата година са получени първите 126 нови автобуса, оборудвани с климатици и достъпност, както и нови трамваи, пред които гражданите дори си правят снимки за спомен.

Фандъкова ще зарадва столичани с още нови трамваи, които ще пътуват по линия 1 от есента и изтъкна, че очаква до 30-ти юни да пристигнат и първите десет от ремонтираните в Прага трамваи. От есента се очакват и новите автобуси - 110 на брой.  Програмата на Столична община предполага до 2019 г. освен нови 12 км. метро, средната възраст на автобусите да е между 5 и 7 години.