121 сигнала за паднали дървета и предмети и 320 за пожари са подадени в понеделник. Най-тежки поражения от силния порив на вятъра са нанесени в района на Монтана и в София, съобщава главен комисар Николай Николов.

В РДПБЗН - Монтана са получени около 39 сигнала за паднали дървета, клони и опасни предмети. Всички екипи на пожарната, включително и тези в почивка, са били на терен и към полунощ сигналите са отработени, няма данни за пострадали.

Около 46 са сигналите, постъпили в София - отново за паднали дървета, клони и опасни предмети. В отработването им, което приключва към 23 и 30 часа, са участвали 10 екипа.

Бурен вятър събори изолация на финансово-стопанската гимназия в Монтана. Поривите на вятъра са достигнали до 90 км/ч в региона.

"Във връзка със силния вятър вчера следобед се усложни пожарната обстановка. Реагирахме на 39 сигнала, 25 от които за пожари, другите бяха за паднали дървета, билбордове, табели, изолации", коментира комисар Венцислав Райков, директор на пожарната в Монтана.

В момента няма цели населени места без ток, а мъж е спасен в язовир Огоста, след като вятърът повлича лодката му.

Силният вятър събори фасадата на мол в Благоевград
Обновена

Силният вятър събори фасадата на мол в Благоевград

Към момента няма данни за пострадали хора

Във връзка със съборената от силният вятър вчера фасадата на мол в Благоевград, зам.-кметът на града Иво Николов коментира, че концесионерът се грижи за сигурността на търговския център.

"Доста се уплашихме, вратата беше затрупана и не знаехме, че има хора, които да ни насочат как да излезем. Влязохме вътре в мола, защото беше студено, но покривът се тресеше. Изведоха ни през кафето и минути след като излязохме, падна и фасада върху кафето", коментираха пред БТВ ученици.

"Ремонтът ще бъде за сметка на концесионера, предполагам, че има застраховка", обясни Николов и допълни, че не е разговарял с концесионера и не знае дали общината се е свързала с него.

Силните ветрове започнаха, множество сигнали за изкоренени дървета в страната
Обновена

Силните ветрове започнаха, множество сигнали за изкоренени дървета в страната

Периодични пориви в Пазарджик със скорост около 105 км/ч

Главен комисар Николов допълни, че в Благоевградска област са възникнали десетки пожари от сухи треви и стърнища. На територията на Кресна, близо до миналогодишния инцидент, също е възникнал пожар.

В Сливен са съсредоточени силите на пожарникари и спасители в промишлената зона - там в двата обекта пожарите са локализирани. И към момента продължават дейностите по окончателното им ликвидиране - осигурени са наблюдателни постове.

Поривът на вятъра там е бил над 100 км/час. След погасяването на огъня ще бъде направен и анализ по отношение на организацията на работа и съхранението в двата обекта.

Пожарът в ТЕЦ-Сливен е овладян, но продължава гасенето
Обновена

Пожарът в ТЕЦ-Сливен е овладян, но продължава гасенето

Няма пострадали и замърсяване на въздуха