Язовир "Камчия", в който водата беше намаляла критично, вече трети месец продължава да покачва нивото си. Това става ясно от актуалния месечен график за водите на МОСВ, съобщават от "24 часа".

Към края на февруари водата в язовира вече е 130,463 млн. кубика, или 82,8% от общия обем. Спрямо януари нивото му се е вдигнало с 37,336 млн. кубика, т.е. с 10%.

Заради постъпилия голям приток през януари и февруари заявките за Варна и Бургас са удовлетворени и за март са им отпуснати съответно 3 млн. и 4,3 млн. кубика вода. Количествата са увеличени спрямо миналия месец, когато бяха 2,5 млн. и 3,8 млн.

Водата в язовир "Ясна поляна", която също се използва за питейни нужди от Бургас, е достигнала до 19 млн. кубика - 76,7% от общия обем. За сравнение, преди месец тя беше с 4,5 млн. по-малко.

Малките язовири създават проблеми

Малките язовири създават проблеми

ДАМТН създали чувството за отговорност у собствениците на язовири

За сметка на това язовирите около София намаляват обема си. Нивото на "Искър" е спаднало сравнително малко - от 80 на 77,2%. При "Бели Искър" обаче понижението е чувствително - от 72,5 на 53,5%.

След водната криза от края на 2019 г. в момента язовир "Студена" около Перник отново леко е спаднал през последния месец - от 84,5 на 81,6%. "Дяково", който водоснабдява Дупница и Кюстендил, също е намалял с 4% до 83,6%. Количествата в яз. "Христо Смирненски" край Габрово пък са намалели от 92 на 84,5%.

С под половината от обема си остават язовирите "Тича", "Ястребино", "Калин" и "Карагьол". Последните два също дават вода за Дупница. За март МОСВ е редуцирало заявките за Шумен и Търговище за вода от "Тича" съответно на 2,4 млн. и 0,7 млн. кубика.

През настоящата година "Ястребино" ще се ползва за напояване, като се отчита необходимият обем, който трябва да се поддържа за питейно-битово водоснабдяване. Количествата над този обем и постъпващият приток ще бъдат контролирано разрешавани за земеделски цели.

Наличният полезен обем в "Асеновец" до Сливен, който миналата година беше критичен, пък вече е стигнал до 71%.

Всички язовири в Търговищко имат достатъчно свободен обем

Всички язовири в Търговищко имат достатъчно свободен обем

Няма заплаха за населението след падналите дъждове