Научен подлез или научно художествено оформление на подлез привлече вниманието на минувачите. Подлезът на бул. "България" стана арена на поредната инициатива на младежите от организацията "Подлезно".

Доброволците - юноши и младежи до 18 години, някои от които второ поколение доброволци, поели щафетата от своите родители преобразиха живота на минувачите там. Във фокуса на вниманието им този път са големите научни открития. Всъщност това е петият преобразен подлез на "Подлезно" - останалите четири подлеза са тематично посветени на киното, музиката, природата и графитите.

Столична община и кметът на София Йорданка Фандъкова е убедена, че е по-добре едни талантливи графити артисти да изрисуват градския подлез отколкото да има драсканици. Затова и вече десетина година Столична община работи с младежите. Поредното преобразено пространство става възможно с финансовата подкрепа на младежката програма на общината.

За материалите, необходими за художественото обновяване са разходвани три хиляди лева. Подлезите на бул. "България" са с видеонаблюдение. Кметът на града апелира инсталациите на младите артисти да бъдат пазени. Фандъкова изтъкна, че проблем представлява именно запазването на ремонтираните подлези.
"На територията на града има общо 82 подлеза, 63 от тях вече са ремонтирани. За съжаление се налага някои да ги ремонтираме по няколко пъти", посочи Фандъкова.

Столична община инвестира в ремонта на подлезите над 950 хиляди лева. В момента се ремонтира подлеза при Спортната палата. "Нашата цел през последните две години, е да можем да изграждаме там, където е възможно асансьори, за да ги правим по-достъпни. За съжаление не навсякъде е възможно и инфраструктурата не позволява. Тази година изградихме асансьори на подлезите при Окръжна болница на "Цариградско шосе" и при хотел "Плиска". В момента се довършват тези проекти", обясни Фандъкова.

Димитър Стафидов - доброволец заяви пред News.bg: "Подлезите са ни запазена марка". Младежът е част от екипа, занимаващ се творческо обновяване на занемарени градски пространства. По думите му в случая науката е била особено подходяща, заради намиращите се в близост две детски градини, две училища и медицински университет.

"Събрали сме всички основни науки - химия, физика, биология, астрономия, екология, информатика, математика и сме ги свързали в тематични кръгове. Всяка наука е свързана със следващата и показва как целият свят е свързан".