Няма опасност за здравето на населението след избухналия снощи пожар в предприятие за третиране на отпадъци в село Царацово край Пловдив по първоначални данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за чистотата на въздуха в района. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Производствената площадка на фирмата "Анес-96" е изгоряла. Още вчера там са изпратени екип на екоинспекцията и експерти от регионалната лаборатория в Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), за да извършат мониторинг на атмосферния въздух. На място през цялата вечер е останал и шефът на РИОСВ Ивайло Йотков.

Снимка 677036

Източник: МОСВ

Първоначално емисиите на вредни вещества във въздуха са замервани с мобилна апаратура GASMET при най-близките до пожара къщи - на улица "Юрий Гагарин" в Царацово. Не са установени превишения на нормите за прах, въглероден оксид, азотни окиси, серен диоксид и органични вещества.

Пловдивската мобилна автоматична станция продължава да извършва измервания в град Елин Пелин след взривовете и пожара в склад за фойерверки. Затова мобилна лаборатория е пратена в Пловдив от Стара Загора. Предвид посоката на вятъра, тя е разположена в центъра на село Радиново. Първоначалните данни от осъществения мониторинг там също показват, че измерените стойности не превишават нормите. Мобилната автоматична станция ще остане на място до окончателно топотушаване на пожара и нормализиране на обстановката, най-малко 24 часа.

Снимка 677034

Източник: МОСВ

Данните от постоянните автоматични измервателни станции в районите "Каменица" и "Тракия" в Пловдив също се наблюдават от РИОСВ, като измерваните стойности на следените показатели са ниски. След изтичането на 24-часовия период резултатите ще могат да бъдат сравнени с определените по закон норми, но не се очаква те да са превишени.

Взрив в завод за целулоза край Свищов
Обновена

Взрив в завод за целулоза край Свищов

Имало запалване в инсталацията за хлорен диоксид

РИОСВ продължава да следи ситуацията с повишено внимание и ще информира гражданите в случай на замърсяване.

За площадката на дружество "Анес-96" има издадено разрешително за извършване на дейности с отпадъци по реда на Закона за управление на отпадъците от 2013 година, като последното му изменение е от април тази година.

Снимка 677035

Източник: МОСВ

По-рано днес зам.-директорът на пловдивската пожарна Димитър Бришимов съобщи пред БНТ, че пожарът е потушен и предстои разчистване на падналата конструкция и доизгасяване на тлеещи останки. Предприятието е събирало и преработвало промишлени отпадъци за суровина. Поддържа се контакт със собственика и служителите. Изгорели са и два влекача и един тир в съседен склад на друга фирма.

Причината за пожара се изяснява. Леко са пострадали Димитър Бришимов и друг огнеборец, който е с контузия на крака.