Оповестената вчера информация за бита директорка при скандал между две училища с обща сграда в в столичния район "Красно село" е фалшива новина, според БНТ.

Припомняме, че за случая съобщи общинският съветник Грети Стефанова на заседанието на Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет във вторник.

Националната телевизия посочва, че 203 ПЕГ "Св. Методий" и 142 ОУ "Веселин Ханчев" са били едно училище, след което са разделени, като продължават да се помещават в една сграда, но имат проблеми при съвместното ползване на базата, които досега не са разрешвени от Столична община.

Грети Стефанова отказала да коментира публично вчерашните си твърденията. От Регионалното управление на образованието (РУО) поискали обяснения от двете директорки. Оказало се, че бой не е имало. Жената, за която бе съобщено, че е бита, написала в обясненията си до началника на РУО-София Ваня Кастрева, че учителка по физическо възпитание от 142 училище е говорила с нея на висок тон. Конкретната причина на станала ясна, но БНТ предполага, вероятно тя е свързана с ползването на физкултурния салон. В бюфета на училището, където възникал спорът, присъствали трима ученици. Заради преживяното, директорката на 203 ПЕГ излязла в болничен и не желаела за говори за случая. Пред БНТ другата директорка твърди, че бой не е имало, но не желаела да говори публично, тъй като случая според нея уронва престижа на образователната общност.

Учителки биха директорка на друго училище в същата сграда в столицата

Учителки биха директорка на друго училище в същата сграда в столицата

Комисията по образование и култура към СОС се захвана с казуса

Националната телевизия цитира и коментар на Министерството на образованието и наукатам в който се посочва, че не е добре директорките да правят публични изявления в момент, в който им е лепнат етикетът на побоя, дори за да опровергаят информацията и да разяснят ситуацията.

Съобщеното от Грети Стефанова не е вярно и тя не е потвърдила информацията си, заявява присъствалият на заседанието на Комисията по образование и култура общински съветник и директор на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, цитиран от БНТ. Той смята, че в нейното изказване "манджата е пресолена". По думите му много столични училища се помещават в една сграда, но живеят в разбирателство.

Медията цитира и директора на 51 средно училище и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров. Той бил говорил с директорката на 203 ПЕГ, която е член на сдружението. Александров също казва, че не е имало бой, но с жената е говорено на висок тон. Според него, ако медиите се занимават с жени, които си говорят на висок тон, няма да имат място за други новини.

Националната телевизия е потърсила коментар и от шефа на дирекция "Образование" в Столична община Мария Минчева, но засега нямат отговор.