Нивото на река Дунав при Русе се повиши през последното денонощие. Прогнозата за 15 юни е спадане с 2 cm, очаквано ниво 371 cm. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води, пише Дунав мост.

През денонощието на водните нива са регистрирани повишения на р. Янтра при Велико Търново, река Джулюница при село Джулюница.

В Дунавския басейн  се очакват краткотрайни повишения на водните нива след валежите, като по-съществени ще бъдат при река Янтра – горно и средно течение, река Русенски Лом и добруджанските реки.

На 15 юни се очаква водните нива да се понижават. Моделът за водосбора на река Янтра прогнозира за 14 и 15 юни водните количества да бъдат около средно многогодишната стойност.

Вследствие на валежи  се очаква водните нива на основната река и притоците й да продължат да се повишават. От 15 юни нивата на реките във водосбора ще започнат плавно да се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 14, 15 и 16 юни ще бъде над средно многогодишната стойност.

До 15 юни се очакват повишения в целия водосбор, като по-значителни се очакват да бъдат днес в сутрешните часове в горните части на водосбора на р. Черни Лом, а от обедните часове днес и на 15 юни и в долните му части както и в долните части на водосбора на р. Русенски Лом. От 16 юни водните нива във водосбора ще започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.