Пожар вилнее в гора край няколко села в община Средец. Там има няколко екипа огнеборци, както и доброволци, пише "24 часа".

Заради силния вятър пламъците се приближават все повече към село Синьо камене, но засега пряка опасност за хората няма, уверяват от общината. В района има няколко села. Към момента не се налага евакуация на населението, коментира кметът на община Средец Иван Жабов.

С операция „Реципрочна ярост” потушиха пожара край село Главан

С операция „Реципрочна ярост” потушиха пожара край село Главан

След 4-дневна борба е изгасен

"Пожарът в горския масив е стигнал на един километър от населеното място", заяви кметът на община Средец Иван Жабов пред БНР.

"Около Синьо Камене вече има техника, която е минала и е направила един вал преди селото, така че са взети превантивни мерки. Сега се работи около Кубадин, около Гранит. Огънят е около тях. Три пожарни от местната служба се борят с огнената стихия", обясни Жабов.

"Единственият проблем е лошият вятър, който духа, и постоянно сменя своята посока. Огнището е едно, но се разраства. Валът е изключително дълъг, широк. Подготвяме една водоноска пет тона да замине, за да може да зарежда пожарните. Засега пожарникари, доброволци и горски овладяват положението", обясни местният управник.

Очаква се помощ и от Бургаската пожарна. Към момента не е ясна причината за пожара, както и засегнатата площ.

В района духа много силен вятър, което може да затрудни гасенето на пламъците, съобщи Флагман, позовавайки се на свой читател. Кметът на село Синьо Камене Станка Тодорова пътува към мястото.

"Гори на около 3-4 км от населеното място, засега няма опасност за хората и къщите им", каза Тодорова по-рано пред бургаското издание и допълни, че по-точна информация ще има, когато стигне там.

Локализираха двата пожара в Сакар, трети пламна в кърджалийско

Локализираха двата пожара в Сакар, трети пламна в кърджалийско

Пожарникарите стигат до огъня с лодки през язовир "Студен кладенец"

Припомняме, преди 4 дни горя друга част на Странджа. Заради опасност бяха евакуирани 50 души от село Българска поляна. В община Тополовград бе обявено бедствено положение. Тогава пътните отсечки Тополовград–Българска поляна и Главан-Голямата звезда са затворени за движение.

Обвиняват иманяри за пожарите в античния град Улпия Ескус

Обвиняват иманяри за пожарите в античния град Улпия Ескус

Шефът на Плевенския музей иска държавата да защити обекта

Привечер избухна нов пожар и в област Хасково, алармира БНР. Пламъците са обхванали 1000 декара между селата Доситеево, Българин и Коларово. Ситуацията е критична, тъй като огънят влиза и в боров масив. Очаква се всеки момент в гасенето да се включи и хеликоптер.

От министерството на отбраната съобщиха, че вертолет Ми - 17 от състава на авиобаза Крумово се включи в 17:35 часа в потушаването на пожара в община Харманли. Огънят е между селата Доситеево, Коларово и Българен, община Харманли.

По разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов четиричленният екипаж на вертолета ще окаже помощ на служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за потушаване на огъня.

Само преди дни беше потушен най-големият пожар за годината край Тополовград. Изпепелени бяха 12 000 декара площ, от които 9000 декара бяха борова и широколистна гора. От село Българска поляна бяха евакуирани 50 души.

За палежа бяха задържани трима мъже, сред които и рецидивисти в паленето на пожари. По-късно задържаните бяха освободени. Продължава да се води следствие.

На 25 август пожар пламна в широколистна гора в Странджа, между селата Драчево и Богданово, община Средец.