В Суходол беше сформирано ново гражданско Сдружение "Диалог за Суходол", което ще се занимава с проблемите на сметището, информира БНТ.

Новосформирано гражданско сдружение от жители на Суходол ще търси диалог със Столичната община и компромисно решение на проблемите със сметището в района.

Активисти от сдружението не подкрепят протестите и конфронтациите и според тях, те не са от полза за никого.

Срещу отварянето на сметището през следващите две години от сдружението очакват общината да направи сериозни инвестиции за рекултивация и за обезщетение на жителите на квартала.

От сдружението предлагат да бъде сключен договор със Столичната община, според който сметището да бъде окончателно закрито след изчерпването на капацитета му от 450 000 кубически метра. Сдружението предлага и обходен маршрут за камионите, които ще превозват боклука.

Гражданската организация ще изисква категорични гаранции от общината, че на терена на сметището няма да бъдат изградени инсталация за балиране и завод за преработка на отпадъци.

От общината се очаква да направи инвестиции в района в размер на по 20 милиона лева за 2008 и 2009 година.

"Става въпрос за парите, които няма да бъдат похарчени от София за балиране, а ще отидат за подобряване на инфраструктурата в Суходол", поясни председателят на  сдружението Георги Георгиев, цитиран от БНТ. 

Засега не се знае колко от жителите на Суходол подкрепят новото сдружение. То ще представи официално целите си пред жителите на квартала в неделя.

Припомняме, на правителствено заседание на 15 ноември беше решено депото в Суходол  да бъде отворено до края на месеца. Решението на кабинета е във връзка с искането на столичната община за временно отваряне на сметището.

На 18 ноември около 500 жителите на Суходол протестираха срещу правителственото решение за отваряне на сметището.