Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) анализира резултатите от 24-часовите измервания на качеството на въздуха в пловдивския район "Източен" след възникналия вчера пожар.

Превишения са установени единствено по показател "фини прахови частици" -ФПЧ10. Осреднените стойности за 24-те часа на измерването са 75 µg/m3 при среднодневна норма 50 µg/m3, като в отделни моменти до полунощ те са достигали до 180 µg/m3. От ранните часове на днешния ден се забелязва тенденция за намаляване стойностите.

Останалите показатели (серен диоксид, азотни оксиди и въглероден оксид, бензен и др.) не показват превишаване на законоустановените допустими норми.

Мобилна автоматична станция (МАС) вчера беше позиционирана в двора на ОУ "Пенчо Славейков" в район "Източен", тъй като вятърът носеше пушекът към тази част на града и мястото бе определено като точка на въздействие. Чрез нея се извърши 24-часово непрекъснато пробонабиране. Единните методи и критерии за оценка качеството на атмосферния въздух изискват изчисляване на средноденонощни стойности на показателите, за да може те да бъдат сравнявани с нормативно установените норми за нивата на замърсители в атмосферния въздух.

Разследват версия за умишлен палеж на склада в Пловдив

Разследват версия за умишлен палеж на склада в Пловдив

Предстои нов оглед на местопроизшествието

Експертите на РИОСВ - Пловдив са извършили проследяване и на данните за качеството на въздуха при двата пункта за мониторинг на въздуха в Пловдив. Те са направили това, за да са сигурни дали силният вятър няма да разнесе замърсители и в други части на града. Пунктовете са разположени в кв. "Каменица" и в ЖК "Тракия" и са оборудвани с постоянни автоматични измервателни станции. При тях не са установени отклонения от нормите по нито един от измерваните показатели.

С оглед на това, че пожарът е напълно овладян в рамките на няколко часа, към момента е преустановено отделянето на дим, както и поради добрите резултати от анализа, вече няма необходимост от постоянни измервания и МАС ще бъде преместена. Отпадат и препоръките, които екоинспекцията отправи към живущите в района на пожара граждани да избягват престой и дейности на открито.

Припомняме, пожарът избухна вчера и обхвана 20 халета а строителни материали с бои и лакове на 5 декара в район "Източен".