От 1 юни Столичната община ще осигури пари за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт.

Това стана ясно по време на среща между кмета на Столична община Йорданка Фандъкова с президента на КНСБ Пламен Димитров. На срещата присъстваха председателите на синдикалните организации в столичния авто- и електротранспорт към СТСБ-КНСБ. Фандъкова разговаря и с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, информираха от Столична община.

Синдикатите искат среща с Фандъкова за извънредния труд в градския транспорт

Синдикатите искат среща с Фандъкова за извънредния труд в градския транспорт

Настояват за спиране на нощния транспорт и по-високи заплати

Фандъкова възложи на зам.-кмета по финанси и транспорт Дончо Барбалов и на директорите на общинските транспортни дружества да изготвят финансови разчети. Заплатите на всички работещи в транспортните дружества бяха увеличени средно с 10% от 1 февруари тази година.

По време на разговорите беше обсъден проблемът с недостига на водачи в столичния градски транспорт и полагане на извънреден труд над регламентирания в Кодекса на труда.

Фандъкова: Лоши проекти и неподготвени строители са проблемите на ремонтите

Фандъкова: Лоши проекти и неподготвени строители са проблемите на ремонтите

Санкциите за качество са 1,2 млн. лева, за забавяне - по 240 000 лева на ден

По настояване на синдикатите кметът на София пое ангажимент за стартиране на 3-годишна програма за ежегодно увеличаване на основната заплата на работещите в градския транспорт с минимум 10% годишно.

Директорите на общинските транспортни дружества трябва да оптимизират работните графици за намаляване на извънредния труд спрямо нормативните изисквания. По настояване на синдикатите ще бъдат наложени персонални наказания за ръководителите в транспортните дружества, които са допуснали занемаряване на условията в сервизните помещения.

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Времето за решаване на проблемите изтича, предупреждават те

Като част от програма за привличане на нови шофьори Столичната община се ангажира с осигуряване на средства за основен ремонт на общежития.