Областният управител на Пловдив Тодор Петков ще внесе в Административния съд решението на пловдивския Общински съвет да прекрати договора за депониране на столичния боклук на сметището край Цалапица, предаде БНТ.

Това е прецедент, при който общинските съветници са действали прибързано с оглед на наближаващите местни избори, коментира Тодор Петков.

Областният управител заяви, че няма да върне решението за преразглеждане в Общинския съвет, защото в него липсва аргумент за неспазване на поетите ангажименти в договорите със Столична община и правителството.

Обещаните от Министерския съвет пари за депонирането се изплащат само срещу одобрени проекти, категоричен беше Тодор Петков.

"Може би някои са очаквали, че парите ще дойдат така - ще са изсипят на куп и ще се харчат от общинарите... Когато има свършена работа - тя ще бъде своевременно заплатена".

С част от парите за боклука, в село Цалапица, край което се депонира столичната смет, вече са асфалтирани 5 улици. Оформени са и две детски площадки. Хората обаче не са доволни:

"По-добре е да не идват никакви пари, отколкото да плъзне зараза", "А когато се заразят хората?! За какво са им тия подобрения, за какво са им люлки и такива работи като се разболеят", коментират местни жители.

И днес сметището край Цалапица приемаше по график балиран столичен боклук. От 6 март досега тук са депонирани близо 150 хиляди тона. Извозването ще продължи, докато не получим забрана от община Пловдив, поясниха от фирмата-оператор.