Много ловешки села са в критично състояние заради сериозни проблеми на електроподаването, заяви кметът на община Ловеч Корнелия Маринова на работна среща при областния управител инж. Светослав Славчев. Горят уреди, а промяна в дейността на доставчика "Електрохолд България" няма, въпреки сигналите, които подаваме от месеци, каза още тя.

Срещата бе по повод получени предупреждения за неплатени сметки към "Електрохолд България" от страна на местното ВиК дружество, съобщиха от общината. В крайна сметка се оказало, че плащането е задвижено. Това са разходи, за които фактурите още не са дошли при тях, обясни изпълнителният директор на ВиК-Ловеч инж. Данаил Събевски. До петък тази седмица имаме готовност всички задължения да се изплатят, увери той.

Селища в Кюстендилско останаха на тъмно почти за денонощие

Селища в Кюстендилско останаха на тъмно почти за денонощие

Според "Електрохолд", лошото време е предизвикало аварии по електропроводите

В същото време на срещата бе очертан много по-голям проблем. В община Ловеч вече са постъпили 19 преписки от селата, а недоволните хора са готови за граждански протест, искат да блокират пътища, посочи Корнелия Маринова.

"Постоянно изгарят електрическите уреди, а е зимно време. В село Соколово вече над два месеца нямат ток с часове. В същото време от дружеството пращат писма до общините и държавните фирми за задължения. Изискват, а същевременно не предоставят качествени услуги. Принудиха хората да си купуват агрегати за ток. Представете си - в 21 век сме и при този доставчик стигнахме до поставянето на допълнителни агрегати. Писахме за тези проблеми до Комисията за защита на потребителите, те разпоредиха проверка. И от "Електрохолд България" ни съобщават, че е извършена такава. Но няма протоколи, няма информация какви мерки са взети. Ние искаме да видим ефективен резултат от проверката в качеството на услугата. На заявеното наше желание за работна среща с представители на дружеството по проблема няма отговор", обясни тя.

Ловеч обмисля бедствено положение заради продължаващо с години обгазяване

Ловеч обмисля бедствено положение заради продължаващо с години обгазяване

Веднъж вече съоръжението бе спирано след намеса на органи

На срещата бе взето решение в началото на новата година да бъде отправена покана до ръководителите на "Електрохолд България" за нов разговор, по време на който тези проблеми да бъдат поставени за пореден път.

Както е известно, "Електрохолд България" е новото име на електроснабдителното дружество в Западна България, което от лятото на 2021 г. е част от "Еврохолд". Тогава българският енергиен холдинг придоби мажоритарен дял от по 67% в "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро", а в края на март 2022 г. "Еврохолд" се сдоби с почти 100% от собствеността на двете дружества на чешката ЧЕЗ, отбелязват още от община Ловеч.