Варна отпуска 257 000 лева от общинския бюджет за покриване на част от задълженията на Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Това стана ясно на днешния общински съвет.

С част от одобрените средства ще се погасят дълговете на здравното заведение към НАП и Енерго-Про, за които има издадени изпълнителни листове, а с остатъка ще бъдат платени възнагражденията на персонала за ноември и декември 2018 г. Съветниците решиха и че държавната субсидия, която белодробната болница предстои да получи, ще отиде целево за заплати.

Запорираха сметките на белодробната болница във Варна заради дългове

Запорираха сметките на белодробната болница във Варна заради дългове

Дължимите суми са около 300 000 лв.

В рамките на заседанието беше изтъкнато, че никой не иска лечебното заведение да бъде закрито, но е необходимо бързо решаване на проблемите, които са трупани с години. Общинските съветници одобриха създаването на работна група, която да извърши проверка и да излезе с доклад за възможностите за оптимизиране на разходите в болницата.

В рамките на заседанието бяха отправени критики към работата на контрольора на Тубдиспансера, който никога не е докладвал на Общинския съвет за състоянието на болницата. По тази причина единодушно общинските съветници решиха д-р Стефан Стефанов да бъде освободен от поста.

Това е поредната финансова помощ, която Тубдиспансерът получава от общината. Тя бе гласувана, тъй като лечебното заведение е със запорирани сметки заради натрупани дългове, които към април възлизат на над 421 000 лева.

Персоналът на варненската белодробна болница над година без заплати

Персоналът на варненската белодробна болница над година без заплати

Над 600 000 лева са дълговете на лечебното заведение