Общинският съвет в Пловдив отхвърли искането за оставка на артистичния директор на "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева, предаде БНР.

На днешното заседание стана ясно, че общинските съветници всъщност нямат правомощия да отстранят Куюмджиева от фондацията. Те могат само да препоръчат на Управителния съвет нейното освобождаване. И това предложение обаче не беше прието.

Извънредното заседание е по инициатива на "Патриотичен фронт", "Съюз за Пловдив" и БСП, които настояха общинската фондация "Пловдив 2019" да даде отчет за изминалите две години, както и за първите два месеца на 2019 г. Общинарите поискаха справка за сключените договори за периода и информация за отпуснатите от фондацията суми.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че се обмисля отстраняването от длъжност на художествения директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева заради насрочената за юли фотоизложба "Балкански прайд", която включва снимки от шествия в защита правата на хомосексуалните от различни места на полуострова.

Искат оставката на Иван Тотев от председателския пост на "Пловдив 2019"

Искат оставката на Иван Тотев от председателския пост на "Пловдив 2019"

Той бил основният виновник за непрозразното харчене на парите според общинарите

Случаят, който породи недоволство сред общинските съветници, беше отразен дори в лондонския вестник "Гардиън" който го представи под заглавието "Хомофобски скандал удари Пловдив - европейската столица на културата".

На извънредната сесия на общинския съвет обаче председателят на групата общински съветници от "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева поиска оставката на Иван Тотев от поста на председател на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019" с мотива, че именно той е основният виновник за непрозрачното харчене на парите, за политическото подчиняване на цялата фондация и за забавянето на основните инфраструктурни проекти.

Това е поредният скандал около фондация "Пловдив 2019". Преди три месеца прокуратурата започна проверка за злоупотреба с обществени средства при изграждането на кулата сцена, на която на 12 януари беше проведена церемонията по откриването на Европейска столица на културата.

Общинари искат отчет как се харчат парите за "Пловдив 2019"

Общинари искат отчет как се харчат парите за "Пловдив 2019"

Те заседават за спорната изложба, довела до "хомофобски скандал" според "Гардиън"

Поводът бяха коментари, които циркулираха из публичното пространство. Водещият Слави Трифонов написа публикация в социалната мрежа "Фейсбук" с искане да види фактурите за 30-метровата кула, издигната за събитието. Тогава той заяви, че е усетил, че "нещо не е наред".

Седмица по-рано от партия АБВ също се поинтересуваха какви пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата и каква трайна инфраструктура ще бъде построена с тях.

Ден след изказването на телевизионния водещ Фондация "Пловдив 2019" излезе с официално становище по случая на своята фейсбук страница. В него се посочваше, че цената на сцената с прилежащите й подиуми e 219 053 лева без ДДС, а цялостното техническо обезпечаване на спектакъла е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС.

Тогава от Фондацията подчертаха, че тази информация е посочена и на официалния им сайт.

„Гардиън”: Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата

„Гардиън”: Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата

Намесата на общината е "грозна провокация"