Председателят на групата общински съветници от "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева поиска оставката на Иван Тотев от поста на председател на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019". Това стана на извънредната сесия на Общинския съвет, която беше свикана по искане "Съюз за Пловдив" и ВМРО-БНД. Повод за предложението на Каназирева стана обсъждането на искането на оставката на артистичния директор на фондацията.

Каназирева призова общинарите да не се задоволяват с отстраняване на по-малките фигури, оневинявайки главния виновник.

Основният виновник за непрозрачното харчене на парите, за политическото подчиняване на цялата фондация и за забавянето на основните инфраструктурни проекти е на председателя на управителния съвет на "Пловдив 2019", отсече съветничката.

Причините, които Каназирева посочи във връзка с искането си, бяха направените промени в състава на фондацията и отстраняването на всички независими от общината експерти, липсата на прозрачност за харченето на парите и отказът за внасяне на отчети въпреки приетото предложение за тримесечно отчитане, както и фактът, че нито един проект не е готов - нито площадът, нито художествената галерия.

Общинари искат отчет как се харчат парите за "Пловдив 2019"

Общинари искат отчет как се харчат парите за "Пловдив 2019"

Те заседават за спорната изложба, довела до "хомофобски скандал" според "Гардиън"

По думи на съветничката оставка на кмет се взимала на избори. Още отсега обаче общинският съвет можел да отстрани председателя на фондацията.

Тотев може да защити авторитета на експертите от фондацията и да не прикрива собствената си отговорност зад тях, коментира още Каназирева и призова градоначалникът да се оттегли като председател на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019".

Един достоен мъж никога не се крие зад една жена, завърши съветничката.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че се обмисля отстраняването от длъжност на художествения директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева заради насрочената за юли фотоизложба "Балкански прайд", която включва снимки от шествия в защита правата на хомосексуалните от различни места на полуострова.

Случаят, който породи недоволство сред общинските съветници, беше отразен дори в лондонския вестник "Гардиън" който го представи под заглавието "Хомофобски скандал удари Пловдив - европейската столица на културата".

Преди три месеца пък прокуратурата започна проверка за злоупотреба с обществени средства при изграждането на кулата сцена, на която на 12 януари беше проведена церемонията по откриването на Европейска столица на културата.

„Гардиън”: Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата

„Гардиън”: Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата

Намесата на общината е "грозна провокация"

Поводът бяха коментари, които циркулираха из публичното пространство. Водещият Слави Трифонов написа публикация в социалната мрежа "Фейсбук" с искане да види фактурите за 30-метровата кула, издигната за събитието. Тогава той заяви, че е усетил, че "нещо не е наред".

Седмица по-рано от партия АБВ също се поинтересуваха какви пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата и каква трайна инфраструктура ще бъде построена с тях.

Ден след изказването на телевизионния водещ Фондация "Пловдив 2019" излезе с официално становище по случая на своята фейсбук страница. В него се посочваше, че цената на сцената с прилежащите й подиуми e 219 053 лева без ДДС, а цялостното техническо обезпечаване на спектакъла е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС.

Тогава от Фондацията подчертаха, че тази информация е посочена и на официалния им сайт.

Кметът на Пловдив приветства прокурорската проверка за кулата

Кметът на Пловдив приветства прокурорската проверка за кулата

Смята, че резултатът ще сложи край на спекулациите