Днес Общинският съвет в Пловдив ще разгледа предложението за отстраняване от длъжност на художествения директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева, предаде Нова телевизия. Причината е насрочената за юли фотоизложба "Балкански прайд", която включва снимки от шествия в защита правата на хомосексуалните от различни места на полуострова.

Припомняме, вчера стана ясно, че случаят е бил отразен дори в лондонския вестник "Гардиън" който го представи под заглавието "Хомофобски скандал удари Пловдив - европейската столица на културата".

Самата Куюмджиева обясни, че изложбата е организирана от софийската фондация "Глас" и е била одобрена през 2018 г.

"Повече от месец се правят пресконференции и се опитва да се внуши на обществото, че едва ли не някаква гей пропаганда извършваме, че ще организираме гей парад в Пловдив, че ще опорочим младежта. Това го наричам грозна провокация", заяви тя.

„Гардиън”: Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата

„Гардиън”: Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата

Намесата на общината е "грозна провокация"

От пресцентъра на ГЕРБ изразиха мнение, че действията на общинарите са опит за "евтин политически пиар". Те се обявиха против политическата намеса в творческата работа на фондацията. Стефан Пуслийски от ВМРО обаче твърди, че става въпрос за установяване на художествената стойност на проектите, а не за политика.

"Около 3 месеца се опитваме да разберем за какво става дума. От ръководството на фондацията ни обясняваха с общи приказки, че било проект за диалози, за някакви спорове за Балканите, някаква дискусия. В крайна сметка разбрахме, че става въпрос за фотоизложба на гей прайдове", обясни той.

Зам.-председателят на общинския съвет от БСП доц. Ангел Иванов посочи, че досега не е бил даден отчет за изразходваните средства. Именно това предстои да стане ясно на днешното заседание на общинския съвет.

Припомняме, преди три месеца прокуратурата започна проверка за злоупотреба с обществени средства при изграждането на кулата сцена, на която на 12 януари беше проведена церемонията по откриването на Европейска столица на културата.

Прокуратурата подхвана разходите за кулата на Пловдив

Прокуратурата подхвана разходите за кулата на Пловдив

Проверката трябва да приключи до месец

Поводът бяха коментари, които циркулираха из публичното пространство. Водещият Слави Трифонов написа публикация в социалната мрежа "Фейсбук" с искане да види фактурите за 30-метровата кула, издигната за събитието. Тогава той заяви, че е усетил, че "нещо не е наред".

Седмица по-рано от партия АБВ също се поинтересуваха какви пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата и каква трайна инфраструктура ще бъде построена с тях.

Ден след изказването на телевизионния водещ Фондация "Пловдив 2019" излезе с официално становище по случая на своята фейсбук страница. В него се посочваше, че цената на сцената с прилежащите й подиуми e 219 053 лева без ДДС, а цялостното техническо обезпечаване на спектакъла е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС.

Тогава от Фондацията подчертаха, че тази информация е посочена и на официалния им сайт.

Слави Трифонов иска да види фактурите за кулата в Пловдив

Слави Трифонов иска да види фактурите за кулата в Пловдив

Разпознава сцената, за която платил 681 хил. лв., а общината дала 2 милиона