Националното сдружение на общините в Република България НСОРБ търси консултантска помощ от Световната банка за продължаване на програмата за саниране на панелните сгради, съобщава БНР след посещение на делегация от Банката във Велико Търново.

Обсъден е проблемът с недостиг на държавно финансиране за ремонт на общинската пътна мрежа, като общините искат допълнително 100 милиона лева, но получава само 10 милиона лева.

Отпускат още 33 милиона лева за саниране

Отпускат още 33 милиона лева за саниране

Средствата са насочени към 19 малки общини

Кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов обясни, че "програмата за саниране е сред предизвикателствата пред местната власт, за които Световната банка може да помогне".

Общините искат програмата да продължи, обсъдили са проблема с Банката, която също води разговори с Министерството на регионалното развитие.

"На този етап сме на фаза анализ на приключилата програма за саниране, която беше успешна, но можем да окажем помощ", добави постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе.

Варна разпределя рекорден бюджет от близо 500 милиона лева

Варна разпределя рекорден бюджет от близо 500 милиона лева

Приоритет са образование, туризъм, пътна мрежа и спортна инфраструктура

"Разбира се, в зависимост от това какви са приоритетите на правителството", коментира Дзарконе.

Като съветник на правителството, Световната банка ще настоява при продължаването на програмата за саниране на панелните блокове да се обърне по-голямо внимание на сеизмичната и конструктивна устойчивост на сградите.

Във връзка с недостига от 90 милиона лева държавно финансиране за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа, Банката сега разбира за проблема и ще направи анализ, ако им бъде поискан.

Приеха бюджета на София за 2019 г.

Приеха бюджета на София за 2019 г.

Фандъкова недоволна, че не чула алтернативи при обсъждането