Общинските съветници от групата на "БСП за България" внесоха доклад в СОС с предложения за промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществен градски транспорт на територията на Столична община, информират от БСП София.

Те настояват за възстановяване на картата за една линия, запазване на цената от 1.60 лв. на билета продаван от водача, връщане на десетте талона за еднократно пътуване и отпадане на глобата за невалидиране на заредена карта.

Според обшинските съветници от партията в много случаи използването на възможността за прекачване зависи от случайността поради нередовните разписания, големите интервали между превозните средства и задръстванията при пътуването. Те посочват, че времевият билет позволява прекачване при съчетаването на по-кратък с дълъг маршрут, но не и на дълъг с по-кратък маршрут. По думите им в значителен брой от случаите пътуването е в порядъка от 40 до 45 минути, което на практика кара хората да купува по-скъпия билет "60 плюс".

Решение, съобразено с моментни задръжки в движението, които излизат извън обхвата на времевия билет "30 плюс", може да бъдат уредени при валидация с банкова карта. При настъпване на такова събитие, пътникът да валидира след 30-тата минута отново, с което се активира билет "60 плюс", а не втори билет "30 плюс". Това пътуване наистина ще може да се нарече "умно" пътуване с банкова карта и ще доведе практически до нормално потребление на времевия билет "60 плюс", казват още общинските съветници от БСП.

Общинските съветници от групата на БСП отчитат подкрепата на столичани за въвеждането на електронни превозни документи в обществения транспорт и по-справедливо тарифиране, според времето за пътуване. Същевременно обаче те смятат, че промените в Наредбата намаляват възможността за избор на най-удобните и икономически изгодни превозни документи за отделния пътник, увеличават цената на пътуване, като усложняват системата за сдобиване с билети за пътуване.

БСП ще бори новата тарифна политика на столичния градски транспорт

БСП ще бори новата тарифна политика на столичния градски транспорт

Общинските съветници дойдоха за помощ в Народното събрание

Припомняме, че новата тарифна политика в столичния градски транспорт влезе в сила от 1 януари. Бяха въведени билети за време - 30+ и 60+. Също така отпаднаха картите за една линия и десетте талона за еднократно пътуване. От ЦГМ съобщиха, че вече ще се изисква и задължителна валидация на превозните документи и за неспазването на регламента ще се налага глоба.

Тези промени обаче срещнаха остра реакция от голяма част от пътуващите с градски транспорт. Срещу нововъведеният се изказа и омбудсманът Диана Ковачева, която поясни ,че промените не привличат, а отблъскват пътниците. Председателят на СОС Георги Георгиев също заяви, че промените ще бъдат преразгледани и предложи връщането на месечната карта за една линия.