Започна изграждането на част от пътя Мездра-Ботевград. От днес поставят знаци и премахване на горния хумусен слой за строеж на 13,4 км от път I-1 (E-79) Мездра - Ботевград, лот 2 от км 161 до км 174. От АПИ уверяват, че това се прави извън пътното платно и няма да пречи на трафика.

За пръв път при изпълнението на обществените поръчки за строителство на път плащането ще бъде след завършване на обекта и получено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е изпълнителите да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок. 

Правителството даде зелена светлина за пътя Мездра-Ботевград

Правителството даде зелена светлина за пътя Мездра-Ботевград

АПИ може само да сключи договор с изпълнителите за 419 млн. лв.

Целият път Видин - Ботевград е 167 км, но той започва от един от най-сложните участъци като терен за преминаване. Това е причината строителството на близо 33 км от пътя между Мездра и Ботевград да е в два участъка - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/.

Изпълнител на лот 2 е ДЗЗД "МБ ЛОТ 2-2019", с участници: "Европейски пътища" АД, "Водно строителство-Благоевград" АД и Вахостав-СК, а.с. Стойността на договора е 266 975 906.88 лв. с ДДС.

Строителният надзор ще бъде от "МБ КОНСУЛТ" ДЗЗД. В него влизат: "КОНТПАС" ЕООД, "СТРОЛ - 2000" АД, "ЕН АР КОНСУЛТ" ЕООД, "ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ" ЕООД и "АРИБАЛ" ООД. Техният договор е за 2 316 600 лв. с ДДС.

Така общата стойност на лот 2, който е 13,4 км излиза - 269 292 506,88 лв. - строеж и надзор

"Джи Пи груп" и "Трейс груп" искат да строят и пътя Мездра-Ботевград

"Джи Пи груп" и "Трейс груп" искат да строят и пътя Мездра-Ботевград

Обществената поръчка е за изпълнител за допълнително проектиране на 13,4 км

За лот 1, който е 19,3 км (от км 174 до км 194), има подписан договор за строител и надзор. Изпълнител е Обединение "ГЕОПЪТ ЛОТ 1", с участници: "Геострой" и "Пътстрой-92". Стойността на договора е 159 599 936, 26 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "Мездра Консулт", в което са: "Трансконсулт - БГ" ООД и "Рутекс" ООД. Техният договор е за 1 476 000 лв. с ДДС. Строителните работи и на този лот също започнаха.

Лот 1 ще струва 161 075 936, 26 лева за изграждане на 19,3 км.

Пътят между Мездра и Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, това е двойно по-широко от настоящото, което е с по една лента за движение в посока. 

Жалба пред КЗК спря обществената поръчка за пътя Мездра-Ботевград

Жалба пред КЗК спря обществената поръчка за пътя Мездра-Ботевград

Той е част от приоритетния проект Видин-Ботевград на АПИ и МРРБ

Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит. Сегашният път ще бъде основно ремонтиран и реконструиран, където е необходимо.

По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на село Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над река Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

Направлението Видин - Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма". С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик, уверяват от АПИ.