Кметът на Пловдив Иван Тотев да бъде махнат от поста му, поискаха от инициативната група "Да спасим пловдивските паркове" и представители на Зелените в града под тепетата.

Те смятат, че всеки, който действа противозаконно и в ущърб на интереса на гражданите, разчитайки на нечие покровителство, трябва да бъде подведен под отговорност.

Кметът на Пловдив Тотев обвинен от прокуратурата за строеж на зоокът

Кметът на Пловдив Тотев обвинен от прокуратурата за строеж на зоокът

В нарушение на Закона за обществените поръчки

От групата настояват и за законосъобразно и прозрачно провеждане на досъдебно производство, за да може да бъде проследено развитието му от гражданите и организациите.

В съобщението се казва още, че от инициативната група повече от две години са сигнализирали всички институции и съдилища за множеството нарушения около проекта за нов зоопарк, "но едва сега тази информация е дала повод за ефективни действия от правоохранителните органи".

По думите им повече от шест месеца пловдивската прокуратура игнорира сигналите им за изграждане на незаконната зоологическа градина в парк "Отдих и култура".

"Беше крайно време за повдигане на обвинение за престъпление по служба срещу кмета на Община Пловдив Иван Тотев", поясниха от групата. Те допълниха, че фактите, които са дали повод за обвинението сега, са отдавна известни на гражданската общност в града.

До 10 години грозят кмета Тотев, ако бъде признат за виновен

До 10 години грозят кмета Тотев, ако бъде признат за виновен

Кметът трябва да плати "парична гаранция" в размер на 20 000 лв.

От инициативната група обвиниха регионалната екологична инспекция и местната строителна инспекция за това, че са бездействали, докато от общината са изпълнявали плана си.

В съобщението се казва, че още през юни 2015 г. е започнато строителство на масивни бетонни сгради и изсичането на стотици дървета в защитена зона.

Освен, че имало явно неспазване на Закона за обществените поръчки, общината е успяла да наруши и всички възможни градоустройствени и екологични изисквания, смятат от групата.

Според тях законовите изисквания са били заменени с показни ритуали на първи копки и абсурден водосвет срещу така наречените "зли зелени сили".

Друг проблем, който подчертаха от инициативната група, е, че има незаконни действия на общината и РИОСВ - Пловдив по проектирането на Втория гребен канал.

Там ще се стигне до отсичането на нови 4000 дървета в защитени зони по Натура 2000.