И в деня на Съединението България е разделена. Това се видя на тържествата в Пловдив, където държавният глава бе освиркан.

Викове "Радев е позор" го посрещнаха на площад "Съединение".

Здравко Димитров, кмет на Пловдив поздрави присъстващите и призова за единение. 

Съединението днес ни показва, че в трудни моменти, когато дори един наш съгражданин страда, трябва да бъдем единни, призова градоначалникът. Без днешния ден страната ни нямало да е в тези си териториални граници, по думите му. Днешният ден показва идеята за единност, посочи Димитров. Според него обществото и днес изживява морална криза, но пък българите са показвали,че могат да надмогнат личното, според кмета на Пловдив. Силата е в това да бъдем заедно, категоричен бе той.

Президентът Радев посочи,че на днешния ден именно в Пловдив е обявено съединението. Народът ни отказал съдбата му да се определя от Великите сили. Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, изтъкна президентът. Каквито и да са различията в обществото ни , по думите му, правовата държава е обща кауза.

Радев посочи войната в Украйна, но е притеснен от надигащия се език на омразата. Силата ни е, когато сме заедно, според президента. Хората трябвало да чувстват силата на държавата като не пропусна да спомене и бедствието по Черноморието.

Община Пловдив отмени предвидената концертна програма по случай Деня на Съединението - 6 септември. Решението на кмета Димитров е в знак на съпричастност към пострадалите при потопа по Южното Черноморие. Няма да се състоят и тържествената заря по повод 138-та годишнина от Съединението на България, както и традиционният прием на кмета. Със средствата, предвидени за него, ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите.

Денков: Нека бъдем обединени и да не гледаме в миналото

Денков: Нека бъдем обединени и да не гледаме в миналото

Премиерът участва в церемонията по случай 6 септември в София

Припоняме, че по-рано днес пред костницата мавзолей на княз Александър Батенберг в столицата бе отбелязан 6 септември.

Граждани и политици присъстваха на церемонията в София. Много семейства с деца уважиха тържеството.

Премиерът Николай Денков, военният министър Тодор Тагарев, кметът на София Йорданка Фандъкова бяха сред официалните лица. Присъстващите граждани носеха българския флаг и цветя.

Днес е празник, с който всички можем да се гордеем, каза Денков. По думите му съединението е това, от което обществото се нуждае, за да се развива. Трябва да гледаме нашите интереси, настоя премиерът.

След съединението нашата освободителка се превърнала в наш опонент, по думите му.

Нека гледаме към бъдещето, а не към миналото, което няма да се върне, призова още премиерът. Нека бъдем обединени, призова още той.