От 12 април със затопляне на времето започват първите обработки на зелените площи срещу кърлежи, съобщиха от Столична община.

Има организация как да стане обезпаразитяването. Фирмите, ангажирани с дейността, ще извършват обработки на зелените площи, като третирането трябва да се изпълнява само при сухо време.

В понеделник сутринта ще се работи на зелените площи в Южен парк - втора и трета част, градина "Славейкови дъбове", градина "Папа Йоан Павел Втори" и др. Ще се обработват и зелени площи покрай транспортни обекти като Южната дъга на Околовръстен път, бул. "Сливница", бул. "Опълченска" и др. Обработките се извършват рано сутрин до 10.00 часа при благоприятни климатични условия.

Контролът става от експерти на Столичната РЗИ. Дейностите се контролират и от дирекция "Зелена система" и районните администрации.

Обработените терени трябва да се означат от фирмите изпълнители с табели за вида обработка - използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител.

График за изпълнение на обработките се публикува на интернет страницата на Столична община и в районните администрации, където гражданите могат да подават сигнали. При необходимост ще се маркират рискови места и ще се подават за допълнителни третирания.