Нови 40 изкуствени гнездилки за белошипи ветрушки са поставени от сдружение "Природен парк Сакар".

Гнездилките са направени по новаторска за страната методика, адаптирана от "Зелени Балкани". Къщичките не са от обичаен дървен материал, а са направени от съвременни строителни материали с много добри изолационни свойства.

Това ще осигурява допълнителен комфорт за белошипите ветрушки, като ги предпазва от дъжда и високите температури през лятото в Сакар.

Снимка 476446

Източник: Сдружение „Природен парк Сакар“

Моделът е заимстван от испанската организация DEMA, част от специализиран проект по Програма LIFE на ЕС - LIFE-ZEPAURBAN, който е насочен към подобряване на гнездовите условия за белошипи ветрушки в някои селищата в Испания.

Проучвания показват, че редките соколчета се приспособяват изключително успешно към изкуствените гнездилки и това е основен начин за опазване на вида и за повишаване на неговата численост.

Снимка 476444

Източник: Сдружение „Природен парк Сакар“

Новите домове за пернати обитатели са монтирани като част от проект "Ти и Lidl за по-добър живот на белошипата ветрушка" към Сдружение "Природен Парк Сакар", в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум. Проектът цели да се подпомогне процеса за повишаване числеността на животинките и разпространението им в нови територии в района на защитена зона ,,Сакар" - BG0002021 част от екологичната мрежа Натура 2000.