Жителите на старозагорското село Мирово се притесняват от екологична катастрофа по поречието на река Марица. Безпокойството им е заради начина, по който фирми почистват наносите по коритото в региона, съобщи bTV.

В селото живеят около 600 души. Поминъкът им е свързан с реката, а водата в нея намалява.

"Къщи има, които се пукат тука. Това почна, откакто направиха и ремонта на пътя и от изгребването на инертните материали", разказа един от жителите на Мирово Марин Маринов.

Според представители на фирмата, те не изземат пясък, а почистват речното корито. Целта е да може реката да има проводимост. По думите им те отстранявали само наносите. Изгребват ги на дълбочина до метър и половина.

"Спазваме всяка процедура по проектите, които са ни отпуснати, разрешителните. Ние не можем да ходим, където си искаме", казва Георги Георгиев -представител на фирмата, почистваща коритото на река Марица.

"Нас това ни е притеснението, че пада нивото на водата в домовете ни", отговори друг жител на селото - Минко Петков.

Георгиев се оправда с намаленото количество на дъждовете, което водело до по-ниско ниво на водата.

Местният д-р Петко Петков е категоричен, че падането на нивото на водата в реката е, защото е огребан пясъкът. С това разкриване, с тези устои на този мост, той след време загива, заяви той.

"Няма никаква опасност за моста. Мостът е напълно здрав. Хората могат да бъдат спокойни и спокойно да преминават по моста. Не приемам такива внушения", категоричен е Илия Златев от ОПУ Стара Загора.

Кметът на Мирово Димитър Мурджов е сред строителите на моста. Намаленото ниво на водата той обяснява с факта, че "по средата на моста си има много наноси,които пречат и водата сега е много бърза и дълбае". За да се почисти това място, е нужно специално разрешение от комисия, назначена от Областната управа. От фирмата вече са изпращали сигнали - към Областно пътно управление и Басейнова дирекция.

"По принцип имаме сигнали, че има нужда от почистване половината ръкав от реката, но няма отговор", обясни Красимир Георгиев.

Дейността на фирмата, от която твърдят, че почистват реката, ще бъде проверена и от Басейнова дирекция.

Протест край "Боаза" в защита на река Вит

Протест край "Боаза" в защита на река Вит

Възможно е затруднено движение на пътя София-Варна

Припомняме, вчера имаше протест край пътен възел "Боаза" заради подобен казус - изгребване на наноси от река Вит.

Ден по-рано от Басейнова дирекция връчиха акт на "Хидрострой" за дейност, която не е определена по надлеждния ред.