От април до средата на октомври в София не е имало нито един ден с превишение на нормите на фини прахови частици. Това показват измерванията, направени от Изпълнителна агенция "Околна среда".

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че в район "Красна поляна" са монтирани общо 10 филтъра, които почистват димните газове от печки на твърдо гориво. Благодарение на тях замърсяването намалява с до 80%. Фандъкова обясни, че понеже филтрите имат много ниска консумация на енергия (само 30 вата), за целия отоплителен сезон натоварват сметката за ток на едно домакинство с не повече от 20 лв.

Столична община следи за нерегламентирано горене на отпадъци

Столична община следи за нерегламентирано горене на отпадъци

Първата проверка за сезона беше в район "Възраждане"-СО

В зимните месеци най-сериозният проблем за качеството на въздуха е отоплението на твърдо гориво - нискокачествени въглища, сурови дърва, както и нерегламентираното изгаряне на отпадъци.

Според направено проучване на отоплението в София 55 хиляди домакинства се отопляват с дърва и въглища. Кметът изтъкна, че една от целите на общината е до 3 години да се подменят старите печки на дърва и въглища на 30% от домакинствата, като очакванията са това да се отрази положително върху въздуха.

Фандъкова увери, че вече е разговаряла със социалния министър Бисер Петков за отпускане на социални помощи за отопление на алтернативно гориво.

Фандъкова нареди проверки в "Красна поляна" заради горене на гуми

Фандъкова нареди проверки в "Красна поляна" заради горене на гуми

Получила сигнали от граждани в района

Без подкрепа и без специален стимул за домакинствата да подменят отоплителните си инсталации, няма да постигнем добър резултат, категорична е тя.

По инициатива на Столичната община се въвеждат и стандарти за дървата и въглищата.

Кметът посочи, че постоянно се извършват проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и допълни, че за да улесни и насърчи правилното изхвърляне на отпадъци, които се ползват за изгаряне, общината е осигурила специални предавателни пунктове.

720 столични автосервизи проверени за горене на автомобилни гуми

720 столични автосервизи проверени за горене на автомобилни гуми

Глобите за изхвърлянето на стари гуми варират от 100 до 5 000 лева