В изпълнение на програмата за мониторинг на пенитенциарната система в Република България експертен екип към омбудсмана извърши двудневна проверка в женския затвор в гр. Сливен.

Първоначалните впечатления на инспектиращия екип потвърждават констатациите от изминалите проверки в затворите в Пазарджик, София и Стара Загора, свързани с остаряла материална база.

Недостатъчното финансиране на затвора е причина за въведения режим на електричество и топла вода, което беше основно оплакване на интервюираните жени лишени от свобода.

Добра оценка в проверката са получили:

  • дейността на затворната администрация при анализ и оценка на лишените от свобода, което позволява индивидуален подход за социална и психологическа работа с тях
  • дейността на училището към затвора
  • материалното състояние на медицинския център, детската ясла и стаята за свиждане

Към момента липсва щатен лекар към затвора, а причина за това е бавната конкурсна процедура за назначение. Въпреки това администрацията на затвора се е справила отчасти с този проблем, чрез сътрудничество с РЗОК - Сливен, което сътрудничество се изразява в предоставяне на медицинска помощ от трима лекари от здравната каса, които посещават затвора в определени дни.

Проверяващия екип е обезпокоен от планираното съкращаване на щатни длъжности към затвора. Това е в противоречие с обективната потребност за увеличаване на персонала, каквато е и препоръката на Европейския комитет против изтезанията.

В края на месец април експертите ще посетят и поправителния дом за непълнолетни в гр. Бойчиновци, с което ще приключи и първия етап от проверките.