Тази неделя, 27 януари, пред хижа Алеко започва Витоша зимен фест. Спортният празник се провежда за четвърта поредна зима и отново е посветен на Световния ден на снега.

Глобалната инициатива се организира за осми път и обединява близо 500 събития в общо 46 държави.

Целта ни е да видим повече хора в планината, на чист въздух сред природата, обясни днес Анатоли Илиев - организационен секретар на София - евростолица на спорта.

Участниците във Витоша зимен фест ще могат да се възползват от карти на символична цена от 1 лв., предоставени от Витоша ски. Освен това в неделя всички деца под 14 години ще могат да ползват лифт карти на цена 1 лв.

И тази година програмата включва планинско колоездене - зимно спускане за време ще се организира за трети път в България, след като дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 г.

Шоуто в планината ще започне в 11.30 часа със старт на плаца през х. Алеко. Трасето с дължина 800 метра и финишира пред долната станция на Романския лифт.

На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден и паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда. За децата ще има и безплатни ски учители.

Председателят на Сдружението на Витошките ски и борд училища Марина Тепавичарова съобщи, че тази година ще се проведе състезание между училищата, които ще имат по 10 представители в паралелния слалом. Тя обаче не пропусна да подчертае, че липсват достатъчно съоръжения, където подрастващите да се учат на ски и борд.

Думите й бяха подкрепени и от Иво Рангелов от Мотен спорт, който също настоя за по-добра инфраструктура.

"Нужни са лифтове, системи за изкуствен сняг, водни резервоари, детски влекчета. А за направата им има законодателни спънки. Проблемите са известни от години и дано най-накрая се решат", заяви той.

Тази година ски бягането е на писта "Универсиада". Съвместно с БФ Ски ще се организира състезание за Купа Витоша, което е Мемориал "Георги Зографов". То ще бъде в пет възрастови групи с четири масови старта, а най-дългата дистанция е 10 км. Като част от Витоша зимен фест след старта на ски бегачите е предвидено масово пробягване на любители по писта "Универсиада".

Състезанието по ски алпинизъм ще бъде със старт-финал пред хижа Алеко.

 

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА:

10.00 - 11.00 ч. Записване на участниците - регистрация пред хижата

10.30 - 12.00 ч. Ски алпинизъм

10.30 - 12.00 ч. Ски бягане за Купа "Витоша" на писта Универсиада

11.00 - 11.30 ч. Алпийски ски - паралелен слалом

11.30 - 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време

12.12 - 12.45 ч. Ски бягане за любители на писта "Универсиада"

13.00 - 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и закриване

 

В неделя всеки участник ще може да ползва кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко срещу лифт карта на цена 1 лв. и депозит 5 лв., като качването трябва да е до 10.30 ч. от долна станция.