Завишение на фините прахови частици - ФПЧ е отчетено в Пловдив, но те са в допустими норми и това е нормално за началото на зимния сезон, коментира пред БНТ Донка Караджова, експертът от ИА по околната среда и водите в града.

"През последните две седмици има завишения на нивата на фините прахови частици, има превишение на среднодопустимата норма, но не са високи стойностите. Имаме по 60-70 микрограма на метър кубичен, което за началото на зимата не са толкова високи стойности", обясни тя.

Обявиха процедура за над 1,8 млрд. лв. по програмата за околна среда

Обявиха процедура за над 1,8 млрд. лв. по програмата за околна среда

Нено Димов коментира, че финансирането за домакинствата ще е 100% и подмяната на битово отопление ще е изцяло за сметка на ОПОС

Колективен иск за мръсния въздух е заведен преди 7 години, като на първа и втора инстанция екоинспекцията в Пловдив и местната власт са оправдани. Върховният касационен съд се произнесе и към този момент делото е спряно и се чака тълкувателно решение, което да изясни общите или административните съдилища са компетентни да гледат дела за вреди, причинени от нарушение на правото на Европейския съюз и по кой ред да го правят.

"Тълкователното решение не засяга съществото на казуса за ФПЧ, то е за процедурния ред, по който трябва да се разгледа делото и да, от тази перспектива има възможност делото да бъде преразгледано, но без указания за това как да бъде решено по същество. Възможно е към изгубените 6 години да бъдат прибавени още няколко, защото очевидно и българските съдилища не се чувстват особено съпричастни към тази обществено значима кауза", обяснява адвокатът Михаил Екимджиев.

Отпускат 112 млн. лв. на общините за по-чист въздух

Отпускат 112 млн. лв. на общините за по-чист въздух

С около 20-25% е намален трафикът, който спестява 70 000 коли дневно на пътя

Пловдив предвижда около 30 млн. лева за мерки следващата година, свързани с подобряването качеството на въздуха. Пловдив е и сред градовете, които ще получат европейски средства за подмяна на битовото отопление.

"Най-вероятно между 3 и 5 хиляди лева би струвало на едно домакинство промяната на неговото горивно съоръжение. Ние ще разчитаме на пари от ОП, но ще се опитаме и ние да отделим средства за тази цел", обясни Елена Найденова, експерт в отдел "Екология" общината.

"ФПЧ оказват ефект не само върху хората с белодробни проблеми като астма и обструктивна болодробна болест, но са особено опасни за хора които имат сърдечни проблеми, които могат да доведат до спазъм на кръвоносните съдове, недостатъчно кръвоснабдяване, повишават пулса и повишават риска от инфаркт на миокарда", коментира алергологът д-р Силвия Новакова.

Институции и НПО се съгласиха, че въздухът у нас е мръсен

Институции и НПО се съгласиха, че въздухът у нас е мръсен

18 000 у нас умират заради мръсния въздух