78-годишен мъж се изгуби под връх Перелик вчера, 15 юли. Мъжът беше намерен по-рано днес в хода на спасителна акция, съобщи "24 часа".

78-годишният мъж от Смолян е прекарал нощта в подножието на върха, над 2 000 метра надморска височина.

Сигналът за загубения мъж е подаден вчера около 16 часа вчера в клона на Планинската спасителна служба в Пампорово. Веднага е сформиран екип от 9 спасители, които започнали издирването. Спасителите обаче не открили мъжа до настъпването на нощта.

Тази сутрин акцията беше подновена от 6 спасители с куче. Те тръгнали към върха и намерили мъжа в сравнително добро състояние, въпреки че той имал здравословни проблеми.

Изяснено е, че мъжът бил с компания в неделя, но решил да се разходи сам за гъби. Неговите близки се опитали да го намерят, но не успели и потърсили професионална помощ.

ПСС с четири спасителни акции за денонощие

ПСС с четири спасителни акции за денонощие

Починал мъж, бедстващи заради счупени крака, изгубени туристки

Припомняме, планинските спасители бяха доста заети през изминалия уикенд. Две възрастни туристки от Пловдив бяха открити невредими след 3-дневно издирване от спасители в манастир в местността Гонда вода. Млад мъж получи помощ, след като си счупи крака в района на Златните мостове във Витоша. Жена с наранен глезен пък беше спасена край хижа "Безбог" в Пирин, като за спасителната операция бяха ангажирани 20 спасители. Друг мъж бе открит мъртъв в района между село Железница и Плана планина.

Колко може да струва една спасителна акция в планината?

Колко може да струва една спасителна акция в планината?

Хората често не плащали за спасителните операции