Референдумът в Трън, предвиден за 26 март, ще бъде отложен за по-късна дата. Това е съобщил за БТА Бойчо Хапалампиев, който е временно изпълняващ длъжността председател на общинския съвет.

При извънредно заседание на общинския съвет днес, се отменят решенията от 23 февруари. Тогава съветниците са одобрили изборните книжа за предстоящия местен референдум. Областният управител Васил Михайлов, счита че решението за референдум и за изборни книжа е трябвало да се вземе в един и същи ден.

Трън провежда референдум за подземните богатства

Трън провежда референдум за подземните богатства

Заедно с предстоящите извънредни парламентарни избори на 26 март

На 8 февруари общинският съвет в Трън реши да се състои местен референдум относно постъпило инвестиционно намерение за добив на златосъдържащи руди от находище "Трън". 

Петнайсет дни по-късно съветниците утвърдили изборните книжа, но според областния управител, това е незаконосъобразно и със заповед от 7 март отменя решението с номер 38 за провеждане на този референдум. Процедурата за референдум ще започне отново, макар и по-късно, пояснява Харалампиев.

Припомняме, че казусът със златодобива в Трън, нажежи страстите в региона между подкрепящи и тези които са напълно против по екологични причини.

Припомняме, в началото на януари, златодобивът в Трън е бил разрешен с невалиден министерски подпис. Парафът на министър Нона Караджова е направен 17 дни преди да встъпи в длъжност като министър. С подписа от 10 юли 2009 г. е продължен срокът на договора за търсене и проучване за злато в община Трън. За този казус бе сезиран и главният прокурор Сотир Цацаров.