Варна отпусна близо 2,5 млн. лева по проекта за ремонта на напорния тръбопровод за отпадни води на дъното на Варненското езеро. Това съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет на града.

Средствата за възстановимо ДДС, които не се покриват от държавата, бяха гласувани с пълно единодушие на днешното заседание на местния парламент.

Проектът е включен в Инвестиционната програма за общински проекти на Министерството на финансите.

Но за обектите от т. нар. списък с проекти за 100 милиона лева обаче не са осигурени средства за възстановимо ДДС, което налага Община Варна да изплати до 2,49 млн. лева от общинския бюджет.

Парите ще бъдат осигурени от получени трансфери по спечелено от общината дело.

Припомняме, че на 18 септември служебният кабинет разреши на "ЕИС - строителна компания " АД да използва два специализирани кораба при реализирането на обект: "Ремонт на напорен тръбопровод φ 500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненското езеро".

Преди 4 години авария предизвика сериозно замърсяване във Варненското езеро. Тогава се оказа, че тръбата е положена върху дъното, вместо да бъде под него, както предвиждал проектът. Той бе на стойност над 19 млн. лв. и е застрашен от провал.

През април 2022 г. прокуратурата повдигна обвинение на варненския кмет Иван Портних именно заради казуса с канализационната тръба. На 31 май 2023 г. градоначалникът получи и призовка, като предстои в сряда- 7 юни, да се яви на разпит в Окръжна прокуратура- Варна.

Започват хидротехнически работи във Варненското езеро

Започват хидротехнически работи във Варненското езеро

Даденото разрешение е за срок от 224 дни