Кметът на Варна Иван Портних е получил призовка от Окръжната прокуратура в града. Портних трябва да се яви като обвиняем на 7 юни, сряда. Това потвърди Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна, предаде БНТ.

Към момента не стават ясно повече подробности. Допълнителна информация по случая ще бъде дадена, ако наблюдаващият прокурор по делото даде съгласие.

Вероятно призовката е свързана с разследване на случаите с така наречената "Дупка", или с прехвърлянето на акциите на Варна към Пловдивския панаир, или с ремонта на канализационната тръба под Варненското езеро.

Прокуратурата разследва кмета на Варна Иван Портних за Пловдивския панаир

Прокуратурата разследва кмета на Варна Иван Портних за Пловдивския панаир

Предвижда се наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години

Припомняме, през ноември 2022 г. бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

Eдин от основните проблеми в морската столица е именно дългогодишната и превърнала се в емблематична "Дупката", докато в Пловдив въпросът с Панаира му също стои на дневен ред. Двата казуса имат със сигурност поне едно общо кратно и това е бизнесменът Георги Гергов.

През 2018 г. правителството даде на община Варна 43.2 млн. лв., за да откупи мястото, собственост на Гергов, като малко преди това дори имаше предложение "Дупката" да бъде получена в замяна на акциите на община Варна в Пловдивския панаир. До подобна размяна обаче не се стигна.

Все пак Георги Гергов получи акциите на Варна по един или друг начин, като това се случи през ноември 2022 г., когато бизнесменът стана мажоритарен собственик на Пловдивския панаир с 79% дял. Съдът както на първа, така и на втора инстанция спря вписването на акциите в капитала на "Пълдин Туринвест".

БСП сметна колко ни струват кметовете на Пловдив и Варна
Обновена

БСП сметна колко ни струват кметовете на Пловдив и Варна

Социалистите се заканиха, че ще сезират европейската прокуратура