Около стотина жители на столичния квартал "Овча купел" 2 излязоха на протест срещу застрояването на зелена площ в непосредствена близост до две от детските градини в района.

Камен Николов, част от Инициативния комитет "Овча Купел Дишай", заяви пред News.bg, че хората от квартал "Овча Купел" 2 излизат на протест срещу поредния строеж, който се предвижда в квартала на едно много чувствително място - в непосредствена близост до две детски градини. Районът, където се предвижда строежът, е на ул. "Антонин Колар" - зелената площ, заключена между ОДЗ 33 "Сребърни Звънчета", 84 ОДЗ "Детелина", блок 39, блок 40, блок 41 и блок 23.

Става въпрос за една доста висока сграда на около 8-9 етажа, която ще засенчи детските градини и дворовете, в които играят децата в квартала, коментира Николов.

Той уточни, че сградата няма разрешително за строеж и в оригиналния Подробен устройствен план (ПУП) на квартала, който бил приет през 2009 г. тази сграда трябвало да е пететажна. Миналата година обаче през април месец се получила някаква промяна на ПУП, с която тази сграда е станала 8-9 етажна. За тази промяна не били уведомени хората в квартал "Овча Купел" 2, не било проведено обществено обсъждане, а се случило тихо под масата, без никой да разбере за нея. Чак когато се издала виза за проектиране, хората от столичния квартал разбрали, че промяната се случила в един момент, без никой да уведоми живущите.

Столичният кв. "Младост" протестира срещу презастрояването в района на Окръжна болница

Столичният кв. "Младост" протестира срещу презастрояването в района на Окръжна болница

Наблизо се намират и две детски градини и училище, а задръстванията в малките улички са ежедневие и сега

Николов бе категоричен, че за живущите в столичния квартал се очертава значението за строеж на тази сграда подобно като на "Златен век" в "Лозенец". От Инициативния комитет "Овча Купел Дишай" и живущите в региона не искат да има подобна висока сграда в непосредствена близост до двете детски градини. По време на самото строителство, което е свързано с поне една година шум, прах и вибрации до детските градини, това ще е доста неприятно за децата, каза Николов.

Той уточни, че има подадена жалба в Столичната община, от която все още няма отговор. Хората ще искат контакти със Столичната община и среща с главния архитект Здравко Здравков по темата, за да се види какво може да се направи в случая. Вариантите са общината да откупи парцела и да го направи приятно междублоково пространство или да го замени с друг общински терен в квартала, който да е по-малко проблематичен, предложи Николов.

От ИК "Овча Купел Дишай" ще продължат с протестите, ще търсят срещи и варианти, ако не бъдат чути.

В столичния кв. "Лагера" недоволстват срещу презастрояване

В столичния кв. "Лагера" недоволстват срещу презастрояване

Щели да останат без паркоместа и зелени площи

Други живущи в района споделиха пред News.bg, че е изключително странно и скандално с промяна под масата без обществено обсъждане на подробния устройствен план на квартала да се позволява строеж на 8-етажни блокове на метри от оградите на детските градини. Хората считат, че във времена, в които за голяма част от децата в София дори няма места в детските градини, би трябвало да се съхраняват условията във вече изградените такива, както и да се строят нови, а не да се позволява изникването на поредните високи жилищни сгради, които да оставят детските градини и дворовете им, в които играят децата, без слънце.

Жителите на "Овча купел" настояват да се съхранят условията в забавачките, "а не да се позволява изникването на поредните високи жилищни сгради, които да оставят детските градини и дворовете им, в които играят децата, без слънце".

Според жителите на столичния квартал строителството на голям блок в този район ще влоши допълнително претоварената инфраструктура на квартала.