Около 02:00 часа в района на бл. 27 в кв. „Казански" в Стара Загора е паднала панелна стена на апартамент от 6-тия етаж върху паркиран лек автомобил, съобщават от Гражданска защита.

Няма пострадали хора. Живущите от високите етажи са евакуирани още през нощта.

Инцидентът е станал пред очите на собственика на апартамента 32-годишния Иван Момчев, чиято стена се e отлепила и паднала от голяма височина.  

Мъжът е бил сам в стаята, съпругата му и 4-годишното му дете са били в спалнята.

Гледах телевизор и панелът просто падна. Чу се страшен трясък и виждате какво стана и с колата, разказа Иван, цитиран от икономическия портал на Стара Загора.

Семейството му живее от 4 години в апартамента и не са правили никакви ремонти, които да причинят падането на стената. Жилището не е застраховано.

Няма застраховка и смачканата до неузнаваемост кола на негови съседи, които са я купили преди месец и половина.
Имах чувство, че става земетресение, започна нещо силно да бучи, след това се чу падане, разказа домоуправителят на входа Люси Мергеран.

Причината:
Недобре заварена и незащитена от корозия стена

Тя живее сама в малък апартамент на 5-я етаж и не е посмяла да излезе навън.

Направило й впечатление, че асансьорът се движел непрекъснато до 3.00 часа сутринта, но никой не я предупредил за случилото се.

Блокът е построен през 1980 г. от строителни войски и е изграден чрез пакетно-повдигащи плочи. 

Падналият панел e вдигнат с кран на териториалната дирекция на Министерството на извънредните ситуации   и  е извозен на сметището.

Комисия от Община Стара Загора ще направи цялостно обследване на състоянието на панелния блок.
След ревизията ще бъде препоръчан безопасен начин за възстановяване на засегнатия участък и за цялостното укрепване на блока.

Впоследствие строителните експерти, ангажирани със случая установиха, че причината за инцидента е недобре заварена и незащитена от корозия стена.

По-късно стана ясно, че евакуираните тази нощ хора от 8-етажната жилищна сграда могат да се върнат в апартаментите си.

Застрахован е само апартаментът на собственичката на смазания автомобил, защото е закупен с ипотечен кредит.

Заместник-кметът Димитър Динев заяви, че предстои техническа паспортизация на Сградния фонд "Стара Загора", но не уточни кой ще поеме разноските за частните жилища.

Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев определи комисия от инженер-конструктори, която да констатира нанесените щети и причините за падналия панел.

Председателят на комисията инж. Ангел Стоманярски, началник-отдел „Контрол по ЗУТ и регистрация на строежи" бе на оглед на мястото още при подаването на сигнала тази сутрин около 3 часа заедно с инж. Валентин Колев - главен инспектор Гражданска защита в Община Стара Загора, съобщават още от пресцентъра на общината.