Перничани излязоха на протест срещу незаконния въгледобив. Те смятат, че въгледобивът е причина за подкопаването и рушенето на домовете им, съобщава БТА.

Жителите на пернишките квартали „Рудничар”, „Стара Тева” и „Тева” са обединени в гражданско сдружение „Съседите – искаме справедливост”. На протеста си тази сутрин те настояха въгледобивът да се извади от урбанизираните територии.

Протестиращите смятат, че концесиите „Гладно поле” и „Тева” нямали санитарно-хигиенни отстояния от къщите. Рудниците се намирали на 30 метра от домовете на хората. Недоволните перничани настояват незаконният добив на въглища да се инкриминира.

От своя страна областният управител д-р Александър Александров обяви, че добивът в „Гладно поле” е спрян. Той увери, че служителите на МВР работели активно, включително в събота и неделя, за спиране на циганските набези и незаконния въгледобив. Александров е на мнение, че исканията на перничаните са справедливи. Той също застава зад криминализирането на незаконния въгледобив, за да може задържаните да бъдат наказвани по съдебен ред.

На народните представители от Пернишкия регион, кмета на общината и главния прокурор ще бъде връчена подписка на протестиращите.