Новият режим на водата в Перник влиза в сила от днес, съобщава БНР.

Жилищата в централната градска част, кварталите "Тева", "Мошино", "Изток", гр. Батановци и селата Люлин, Мещица и Витановци ще имат вода от 12.00 ч. до 22:00 ч.

Водоподаване в селата Големо Бучино и Дивотино, както и в пернишките квартали "Ралица" и "Могиличе" и квартал "Кало" в село Рударци ще има от 13:00 ч. до 23:00 ч. Един час по-късно ще идва водата в пернишкия квартал "Калкас", махала "Шевърляк", жилищните блокове в кв. "Бела вода" и селата Богданов дол, Черна гора, Ярджиловци и Лесковец.

Селата Драгичево, Рударци, Кладница и екоселището "Делта хил" ще получават вода от от 6:00ч. до 22:00ч. Най-дълго ще имат вода живеещите в пернишкия квартал "Църква" - от 6:00 ч. до 23:00ч.

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов

Не е имало нерегламентирано изпускане на язовира

Досега ерничани имаха вода по седем часа в денонощие - от 15.00 ч. до 22.00 ч. С пускане в експлоатация на новия водопровод от Мало Бучино обаче режимът ще бъде облекчен допълнително, като ползващите вода от язовир "Студена" населени места ще имат вода през целия ден - от 6.00ч. до 22.00.

Припомняме, миналата седмица от МОСВ съобщиха, че ВиК-Перник е поискало повече вода от язовир "Студена", но от министерството искат обосновка за количеството, което е равно на потреблението на населението от миналата година без режим на водата - 1,200 млн. м3 месечно. Паралелно с това от МОСВ отказаха на първо време облекчен режим на водата въпреки извънредната ситуация, свързана с разпространението на коронавируса у нас.

От миналата година област Перник е в криза, след като бедствено положение бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

ВиК Перник иска повече вода от яз."Студена" - МОСВ пита защо?

ВиК Перник иска повече вода от яз."Студена" - МОСВ пита защо?

Поискали са 1,200 млн. м3 месечно от яз. "Студена", а през март 2019 г. са били използвали 1,044 млн. м3