След приключилата реставрация днес пейката със скулптурите на баща и син Петко и Пенчо Славейкови се завърна на площада. Тя беше монтирана под зоркия поглед на много столичани, които с интерес наблюдаваха суетенето на цял екип от инженери.

След внимателно разглеждане на терена от неравни гранитни павета и плочки и обстойно проучване, както и старателно измерване, екип от инженери откриха точното място за поставяне на пейката. Цялата процедура инженерите извършиха и с помощта на машина, която придържаше пейката във въздуха, докато оразмеряването приключи.

"Златната" сянка на творците, която е проектирана преди години, предстои също да бъде реализирана и поставена пред емблематичната пейка.

"Аз се радвам, че успяхме да върнем тези знаци на центъра на София, които са чакани, любими и необходими за облика на центъра на нашия град", каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Заедно с това приключва вторият етап от реконструкцията на Зона 2 в централната градска част. Етапът, по думите на Фандъкова, е тежък по няколко причини.

Вчера експертна комисия към Столична община одобри и прие проекта за ремонт на ул. "Граф Игнатиев", заедно с двата площада - "Славейков" и "Гарибалди", градинката пред църквата Свети Седмочисленици, както и част от улица Солунска.

Дефекти по Графа няма да се отстраняват, само глоба за строителя

Дефекти по Графа няма да се отстраняват, само глоба за строителя

Неравности, различни фуги, по-малко озеленяване по Графа, но си остава така