На фирмата, ремонтирала с месеци култовата столична улица "Граф Игнатиев", ще бъдат наложени глоби.

Самите дефекти обаче, които са установени до този момент, няма да бъдат отстранявани.

Проверяват дали всички дефекти по "Графа" са отстранени

Проверяват дали всички дефекти по "Графа" са отстранени

До месец връщат пейката на Славейкови и книжния пазар

Дефектите, които обхващат 15 дка от общо 40 дка ремонтирана площ, и няма да бъдат отстранени.

Това стана ясно по време на поставянето на пейката с фигурите на Петко и Пенчо Славейкови на "Графа" - поредният етап от дейностите по довършването на ремонта, който скъса нервите на столичани в продължение на една година.

Проверка на експертна комисия от надзора и на Дирекция "Транспортна инфраструктура" е установила дефекти и некачествено изпълнение на ремонта на улицата.

Те обаче няма да бъдат отстранени от фирмата изпълнител.

Тя е отнесла само санкции в размер на 109 000 лева. Това съобщи на брифинг столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Комисията е приела за завършени строителните дейности. Категорично при изпълнението на растера и диагоналите с по-малките гранитни павета е допусната различна големина на фугата и както и фугирането не е недостатъчно.

Според експертите е налице и некачествено озеленяване в района на градината около църквата "Свети Седмочисленици", както и не добре оформена и завършена настилка.

Проблем с настилката има също така и около някои капаци на шахти. На изпълнителя е наложена глоба за повредени дървета от 57 000 лева, както и за лошо почистване при предаване на обекта.

Проектантът също е отнесъл глоба в размер на 35 000 лева заради грешни измервания.

Надлъжният наклон между улица Раковски и улица 6-и септември се оказва нулев, което налага допълнителни дейности в този участък.

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт
Обновена

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт

Санкция за забавяне обаче няма да има

Инж. Даниел Евлогиев подчерта, че няма как наново да се стартират ремонтни дейности с изкъртване на плочки, затова дефектите по Графа ще останат. Те, по думите му, няма да създават проблем за пешеходците и за експлоатацията на настилките. Няма пропадания, няма издигания, хората могат да използват това нещо, растерният терен е нарушен, но си остава така", категоричен беше инж. Евлогиев въпреки бурните реакции, които предизвика с това изявление.

Проектът за реконструкция на улица "Граф Игнатиев" не включва само подмяна на настилки, а и на стогодишна канализация по думите на Фандъкова. Това го прави изключително тежък за изпълнение.

Половината от гаранцията, представена от изпълнителя, в размер на 603 000 лева се задържа за целия срок - 8 години, тоест в този срок при наличие на нови дефекти изпълнителят отговаря за тяхното отстраняване.

Проблемът на строителните компании са хората и работниците, дали заради заплащането, или по други причини.

Винаги се получавало некачествено изпълнение, оплака се Фандъкова.

Със санкции обаче фирмите щели да се подготвят по-добре.

Стана ясно и че новите ограничителни вече са поръчани и се изработват, за да бъдат заменени с опасните "перки на акули".

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

#HUBAVOE