Пловдив спира свижданията в болниците, съобщават от "24 часа".

Областният медицински щаб обаче реши да не се преустановява плановият прием в лечебните заведения, нито предвидените операции.

Председателят на щаба Дани Каназирева заяви, че в града и региона има над 20 лечебни заведения. Повечето имат по две сгради, което позволява да се разделят потоците пациенти.

Областният щаб обаче реши да бъде увеличен броят на леглата, като те се връщат на бройките от есента. За терапевтично лечение леглата вече ще са 1159, а за интензивно - 103.

По данни на Каназирева болницата в Карлово е запълнена в последните дни. По тази причина нейни пациенти се транспортират до УМБАЛ "Св. Георги".

150 починали от COVID-19 за ден у нас, 2995 новозаразени

150 починали от COVID-19 за ден у нас, 2995 новозаразени

18% от взетите проби са положителни

От своя страна секретарят на медицинския щаб д-р Сийка Димчева заяви, че за да няма нерегламентирано провеждане на дискотеки, децибелите трябва да се намалят до 85, което ще означава фонова музика. Засега маски на открито в Пловдив и областта не се предвиждат, тъй като заболеваемостта все още е под 300 на 100 000.

По думи на шефа на Спешна помощ д-р Иван Стойнов от 1 до 7 март линейките са се отзовали на 265 случая. Той оизрази опасение, че заболеваемостта се връща към нивата от края на октомври и началото на ноември. Според него през март ще се повтори ситуацията от есента.

Директорът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов пък увери, че засега ситуацията в лечебното заведение е спокойна. 116 души с коронавирус са на терапевтично лечение, а 14 - на интензивно.

Той обясни, че интензивните легла са заети на 70% и за по-доброто обгрижване на тези болни вероятно ще се наложи да се поиска персонал от други болници.

Спешните медици искат затягане на мерките

Спешните медици искат затягане на мерките

Десислава Кателиева: Вече участвахме в този филм веднъж