Пловдивчани протестираха срещу презастрояването в пловдивския район "Южен", съобщи БНТ. Местни жители се обявиха срещу плановете да бъде изграден жилищен комплекс в едно от междублоковите пространства, което от години се ползва за игрище на децата в квартала.

По мнението на хората Пловдив е рекордьор за първото полугодие по брой издадени строителни разрешения за жилищни сгради.

Район "Южен" е най-населеният с над 83 хиляди души население, твърдят жителите на града под тепетата. В каре между стари панелни блокове е се планира изграждането на нов комплекс с над 16 хиляди кв. метра разгъната площ. Живеещите наоколо са категорично против подобно застрояване, което ще ги лиши от въздух и място за отдих.

"Едно безумно решение от гледна точка на градоустройство. Едно място, където играеха децата, ще бъде застроено. Да не говорим за презастрояването", каза протестиращ.

Друг жител на квартала заяви, че проектът е изненадал всички. Нямаше никаква предварителна информация, нагласа на хората. Трябваше изведнъж шоково всички да излезем на протест. Защо трябваше да има протест, като можеше по нормален начин да се реши този проблем.

Теренът, върху който се планира новият строеж, е частна собственост. Тя е реституирана на наследниците на рода Калпакчиеви - на това място се е намирала тяхната фабрика за тухли.

Преди години те го продават, а само преди месец Илиян Филипов, го купува заедно с вече изготвен проект за строеж на шестетажна сграда.

Искането за промяна на устройствения план е от 2006 г. по правилата на стария ЗУТ, когато режимът за информиране на съседите е бил "само уведомителен". Тогава жалбите на хората са били отхвърлени и предишният собственик е получил правото да строи на това място. През 2017 г. общината е издала и строително разрешение.

По думите на инвеститора Илиян Филипов е спазено цялото законодателство. Парцелът е проверен с адвокат преди закупуването му. Когато спазваш закона, не очаквам, че някой ще дойде и ще каже, че няма да работиш. Може още 600 квадрата да се добавят по тази сграда, за да изпълним разрешеното застрояване. Дори застрояването е свито с цел да се получи една по-добра сграда и отстоянията да са по-добри от съседните блокове.

Според кмета на район "Южен" Костадин Язов от 2006 г. има подадени жалби между протокола за ПУП и заповедта за ПУП, но те са отхвърлени. Сега режимът за устройство на територията в такива ситуации предполага да има обществено обсъждане, каза той.