Пловдивчани настояват застрояването на зелените площи да спре, предаде БНР.

Според местните архитекти и юристи общината трябва да помисли как да реши в дългосрочен план проблема със зелените площи, които са частна собственост. Това стана ясно на проведената обществена дискусия за дългосрочната визия за зелените площи на града, организирана от "Съюз за Пловдив".

Повод за дискусията са зачестилите протести на пловдивчани за запазване на парковете и кварталните градинки.

По думи на специалистите в града под тепетата зелените площи за обществено ползване са далеч под европейската норма - на човек се падат средно по 11 кв. метра зеленина, при положение че минимумът според европейската норма е 20 кв. метра на жител.

Хванаха в нарушение редица общини при опазването на парковете

Хванаха в нарушение редица общини при опазването на парковете

ВАП откри нарушения в 157 наредби

От 30 години насам обаче зелените площи все повече се застрояват. Ландшафтните архитекти посочват и че парковете са неравномерно разпределени.

Според специалистите трябва да се спазва градоустройствена хигиена и да се мисли в дългосрочен план за зелената система. Те отчитат като минус, че в общината няма отдел "Зелена система".

Ръководителят на екипа, който изготвя Общия градоустройствен план на Пловдив, архитект Иван Делчев посочи, че все още няма и публичен регистър за зелените площи. По негови думи след последните промени в законодателството до три месеца всички устройствени планове, разрешителни за строеж и въведените в експлоатация обекти трябва да бъдат публични и достъпни в Национален портал.

На дискусията се обсъдиха и мерките за запазване на зелените площи в частни имоти, общественият достъп до информация за устройствените планове и работата на общинските власти по градоустройствената политика.

Пловдивчани негодуват срещу цигански катун насред Дондуковата градина

Пловдивчани негодуват срещу цигански катун насред Дондуковата градина

Три ромски фамилии са се настанили в района на Природонаучния музей